A Sunday Times is illegális információszerzés gyanújába keveredett

Vágólapra másolva!
Dagad az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya: hétfőn már a Sunday Times is illegális információszerzés gyanújába keveredett, és a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjai által elkövetett hasonló vétségek áldozatai között lehet Károly brit trónörökös és Gordon Brown volt kormányfő is - értesült a BBC.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium hétfői értesülése szerint a Sunday Times nevében "valaki" még 2000-ben - magát Gordon Brownnak kiadva - szerzett információkat az akkor pénzügyminiszterként tevékenykedő munkáspárti politikus bankszámlájáról. Felmerült az a gyanú is, hogy a Sun - szintén a Murdoch-birodalom egyik brit lapja - bizalmas orvosi információkat szerezhetett Brownék beteg kisfiáról, a cisztás fibrózisban szenvedő Fraserről.

A lap kiadója, a News International, amely a lehallgatási botrány miatt megszüntetett News of the World című brit bulvárlapot is kiadta, eddig nem reagált a BBC információjára.

A bank hamisítás és csalás elleni osztálya kiderítette, hogy a telefonban egy Bradford néven bemutatkozó személy hatszor adta ki magát Gordon Brownnak, és kapott felvilágosítást. A Sunday Times nem sokkal később címlapsztorit közölt arról, hogy Brown "kedvezményes áron" jutott hozzá egy lakáshoz, amely korábban Robert Maxwell, az 1991-ben elhunyt néhai sajtócézár birtokában volt.

A BBC riportja szerint felmerült az a gyanú is, hogy a Sun bizalmas orvosi információkat szerezhetett Brownék beteg kisfiáról, a cisztás fibrózisban szenvedő, 2003-ban született Fraserről. A BBC úgy tudja, hogy Rebekah Brooks, a Sun akkori főszerkesztője - aki jelenleg Rupert Murdoch sajtómágnás News Corporation nevű globális sajtó- és médiabirodalma nagy-britanniai érdekeltségének, a News Internationalnak a vezérigazgatója - felhívta Brownt, közölve vele, hogy a szerkesztőség tud kisfia betegségéről, és az információt közölni fogja. A Sunban közölt beszámolóban azonban olyan értesülések is szerepeltek, amelyekről elvileg csak Brown és felesége, valamint a gyermeket kezelő orvosok tudhattak.

A Guardian című brit napilap internetes kiadásának értesülése szerint a Murdoch-birodalom egykori legnagyobb brit lapja, amely körül a botrány eredetileg kirobbant - és amelyet emiatt a News International rövid úton megszüntetett - feltörhette és lehallgathatta Károly brit trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő telefon-üzenetrögzítőit is. A Guardian beszámolója szerint a Scotland Yard értesítette a Buckingham-palotát, hogy erre utaló bizonyítékokat talált.

A BBC értesülései között ugyanakkor az is szerepel, hogy Glenn Mulcaire telefonfeltörésekre szakosodott magándetektív - aki a News of the World megbízásából dolgozott - lefizette a királyi család személyi védelmét ellátó rendőri egység tagját, és így hozzájutott a család egyes tagjainak magántelefonszámaihoz.

A világ legnagyobb példányszámú angol lapjának, a News of the Worldnek 168 éves története vasárnap ért véget, miután a kiadó megszüntette a lapot a lehallgatási botrány miatt. A gyanú szerint az újság munkatársai éveken át közéleti személyiségek telefonjait hallgatták le. A kiadó az után döntött a lap megszüntetése mellett, hogy a gyanú szerint a News of the World munkatársai egy meggyilkolt tini lány telefonját lehallgatták, hogy információkhoz jussanak a bűncselekményről.