Szíriában megtámadták az amerikai és a francia képviseletet

Vágólapra másolva!
Kormánypárti tüntetők megtámadták és megrongálták az Egyesült Államok szíriai nagykövetségét hétfőn. Tüntetők próbáltak bejutni a francia képviseletre is.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint kormánypárti tüntetők támadtak az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetségeire. Elmondták, hogy a tüntetők betörték a képviselet ablakait, Amerika-ellenes jelszavakat festettek az épület falaira, felhúzták a szíriai zászlót az épületre, végül távoztak.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Egyesült Államok és Franciaország szíriai nagykövetei a múlt héten az ellenzék fellegvárának számító Hama városába utaztak.

Ismeretlenek megpróbáltak behatolni hétfőn Franciaország szíriai nagykövetségére is, de kudarcot vallottak, noha három biztonsági őr megsérült - közölte Párizsban a francia külügyminisztérium.

Az őrök három figyelmeztető lövést adtak le, megakadályozandó, hogy a tömeg újra megpróbáljon behatolni a külképviselet területére.

Egy szemtanú szerint a francia nagykövetség előtt mintegy háromszázan tüntettek, az amerikai nagykövetségnél pedig több százan.
Az amerikai külügyminisztérium közleményben hivatalosan elítélte, hogy a szíriai hatóságok nem tudták

megakadályozni az épület megtámadását, a tárca szerint a tüntetőket egy kormánypárti szíriai tévécsatorna bátorította az erőszakos akcióra. "Az erőszakos demonstrációra egy tévécsatorna bátorított, amely a szíriai hatóságok erős befolyása alatt áll" - hangoztatta a tárca. A külügyminisztérium közölte, hogy kártérítést követelt a követség épületében esett károkért. Egy amerikai tisztségviselő előzőleg közölte, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy bekéreti a washingtoni külügyminisztériumba a szíriai ügyvivőt, hogy hangot adjon az amerikai kormány tiltakozásának a történtek miatt.

Robert Ford damaszkusi nagykövet nemcsak meglátogatta a felkelőket, hanem a hét végén élesen bírálta is, hogy a szíriai hatóságok erőszakkal próbálják meg leverni a kormányellenes lázadást. Ford a követség Facebook-oldalán többek között azt írta, a szíriai kormány szabad utat enged a kormánypárti megmozdulásoknak, az olívaágat lengető, békés (kormányellenes) tüntetőket viszont szétverik a kormánnyal szimpatizáló fegyveres csoportok.