Kadhafi állítólag kész lenne távozni Líbia éléről

Vágólapra másolva!
Alain Juppé francia külügyminiszter szerint Moammer Kadhafi ezredes távozásáról szóló üzenetek érkeznek Líbiából. Kadhafi egyelőre annak ellenére hatalmon maradt, hogy a NATO erői négy hónapja légicsapásokkal támogatják a hatalma megdöntéséért küzdő lázadókat. Juppé szerint konszenzus van arról, hogy Kadhafinak távoznia kell a hatalomból.
Vágólapra másolva!

"A líbiai rezsim hírnököket küld mindenhová, Törökországba, New Yorkba és Párizsba, és tárgyalásokat ajánl Moammer Kadhafi ezredes távozásáról" - mondta egy francia rádiónak Alain Juppé külügyminiszter, aki szerint azonban ezek a kapcsolatfelvételek még nem alakultak valódi tárgyalásokká.

A miniszter arról nem beszélt, hogy kik voltak a líbiai küldöttek. A külügyminisztérium szóvivője, Bernard Valero ugyanakkor úgy fogalmazott: "Ezek a küldöttek azt mondják, hogy Kadhafi nevében jönnek. Ami fontos, hogy mi ugyanazt az üzenetet küldjük nekik, és szoros kapcsolatban maradjuk a szövetségeseinkkel."

Franciaország kulcsszerepet játszott abban, hogy a NATO légi hadműveletet indított a Kadhafi ezredes hatalma ellen lázadó lakosság védelmére és a felkelők támogatására. Az első csapásokat is francia harci gépek mérték a kormányerőkre. Kadhafi azonban a majdnem négy hónapja tartó légicsapások ellenére is hatalmon maradt, a felkelők egyelőre nem tudtak átütő eredményeket elérni.

Franciaország és más, a koalícióban részt vevő országok ragaszkodnak ahhoz, hogy a líbiai vezetőnek be kell szüntetnie a harcokat. "Konszenzus van arról, hogyan érjen véget a krízis, ami pedig az, hogy Kadhafinak távoznia kell a hatalomból" - ismételte meg a francia álláspontot Juppé.