Robbantások az indiai Mumbaiban, 17 halott

India, Mumbai, Három robbanás történt délután India pénzügyi központjában
Vágólapra másolva!
Három robbanás történt szerda délután India pénzügyi központjában, Mumbaiban, a korábbi Bombayben. A csütörtöki adatok szerint a támadásban 17-en meghaltak, és 133-an megsebesültek, amikor egy időben, a város három különböző pontján robbantottak. A belügyminiszter terrortámadásról beszélt.
Vágólapra másolva!

Három robbantás rázta meg szerda délután Mumbait. A BBC jelentése szerint az egyik robbanás egy tömött ékszerpiacon történt, a másik a város Operaháznak nevezett pénzügyi központjában, a harmadik pedig a város déli részén. 2008 novemberében egy terrorakcióban több mint 170 ember vesztette életét Mumbaiban, akkor terroristák a város több pontján hajtottak végre robbantásokat. A BBC helyszínen tartózkodó forrása szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a 2008-as támadás és a mostani robbantások összefüggnek egymással.

A robbantás a BBC szerint a 2008-as támadás egyetlen túlélő terroristájának születésnapján történt. Az indiai belügyminiszter terrortámadásnak minősítette a három robbantást, rendőrségi források szerint házi készítésű bombák robbantak a korábbi Bombayben. A kormány csütörtöki bejelentése szerint 17-en vesztették életüket és 133-an megsérültek (Maharasthra állam kormányfője szerdán a robbanás után 21 halálos áldozatról és 113 sérültről beszélt, a kormány csütörtökön pontosította az áldozatok számát).

"Ez egy újabb támadás India szíve ellen. Teljes erővel szembeszállunk a kihívással, és most sokkal jobban fel vagyunk készülve, mint 2008-ban" - mondta az állam kormányfője. Barack Obama amerikai elnök elítélte a támadást, és segítséget ígért a tettesek felkutatásában. Elítélő nyilatkozatot adott ki a pakisztáni elnök és a kormányfő is.

A helyi idő szerint este hét órakor történt robbantások idején rengeteg munkából hazafelé tartó ember volt az utcákon. A városban magas fokú készültséget rendeltek el, de Új-Delhiben és Kalkuttában is fokozott készültség van érvényben. A hatóságok egyelőre nem gyanúsítanak senkit a robbantással, és még senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Forrás: AFP/Sujit Jaiswal
Magasfokú készültséget rendeltek Mumbaiban és több más indiai városban. Kattintson a képekért!

2008 novemberében körülbelül tíz helyszín - kórházak, szállodák, éttermek, vasútállomás - ellen intéztek támadást fegyveresek Mumbaiban. A fegyveresek négy helyszínen túszokat ejtettek, köztük angol és amerikai állampolgárokat. A robbantások után túszejtés volt két hotelben, a Taj Mahalban és az Oberoiban, illetve a Cama-kórházban, valamint a város zsidó központjában, a Nariman-házban. Az akkori támadók Pakisztánból érkeztek, az egyik elfogott túszejtő akkor azt mondta, hogy egy betiltott szélsőséges muszlim csoport képezte ki őket.