Zavargásokba torkollott az orániaiak felvonulása Belfastban

Vágólapra másolva!
A protestáns Orániai Rend idei felvonulása után is zavargások törtek ki Belfastban. Több rendőr és egy fotós is megsérült. A felvonulások rendszeresen kiélezik a feszültséget Belfast protestáns royalista és katolikus nacionalista lakosai között.
Vágólapra másolva!

Zavargások törtek ki Belfastban miután a rendőrök könnygáz és gumilövedékek segítségével próbálták távol tartani a nacionalista tüntetőket a protestáns Orániai Rend tagjainak évente megrendezett körmenetétől. Több rendőr megsérült, egy gumilövedék egy fotóst is eltalált - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A legnagyobb, nem politikai pártként működő ulsteri protestáns csoport, az Orániai Rend minden nyáron felvonulásokkal emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. A felvonulási szezon fő eseménye minden évben július 12-e - a katolikusok elleni, Boyne folyó menti csata évfordulója -, de ha ez vasárnapra esik, a protestáns közösség hagyomány szerint hétfőn rendezi a fő felvonulásokat. Az orániaiak provokatív felvonulásai rendszeresen kiélezik a feszültséget Belfast protestáns royalista és katolikus nacionalista lakosai között. Tavaly napokig tartottak a zavargások.

A Sinn Fein észak-ír republikánus párt szerint az jelenti a gondot, hogy az orániaiak katolikus városrészen vonulnak fel. Az unionista párt szerint az embereknek el kell fogadniuk, hogy a felvonulások helyszíne, a Crumlin Road az egész közösségé. A párt egyik képviselője azt mondta, a zavargásokban résztvevő csoport még csak nem is látta a felvonulást.