A Nyugat papíron megbuktatta Kadhafit

Vágólapra másolva!
Diplomáciai elismerést és kormányzói felhatalmazást kap a líbiai lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács - jelentették be Isztambulban a nyugati és arab hatalmak tárgyalása után. Az amerikai külügyminiszter azt is kijelentette, hogy emiatt a lázadók hozzáférhetnek Líbia befagyasztott vagyonának egy részéhez, amely több mint 30 milliárd dollár.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Líbia törvényes kormányaként ismeri el az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) - jelentette be pénteken Hillary Clinton a nemzetközi összekötőcsoport isztambuli ülésén. A döntés azt jelenti, hogy jelentősen megnő Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellenfeleinek pénzügyi és erkölcsi támogatása.

Hillary Clinton azt is közölte, hogy a diplomáciai elismerés megnyitja az utat az előtt, hogy az Egyesült Államok pénzügyi támogatást nyújtson a líbiai ellenzéknek a Kadhafi-rendszer amerikai bankokban lévő, több 30 milliárd dollár értékű, befagyasztott vagyonából - írja a Washington Post című amerikai napilap.

Az öt hónapja tartó líbiai forrongások kitörése után nem sokkal zárolt pénz hiánya az elmúlt hetekben patthelyzetbe sodorta a Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló felkelőket. Bár Kuwait és Qatar durván százmillió dollárral segítette őket eddig, a lázadók közölték, hogy sokkal több pénzre van szükségük a Kadhafi elleni harc folyatatásához.

A Washington Post azt írja, hogy a kormányként való elismerés mellett most már a befagyasztott az anyagi javakhoz is hozzáférhetnek a lázadók. Franciaország 250 millió dollár, Olaszország 100 millió dollár korábban zártolt vagyont old fel a napokban.

Alain Juppé francia külügyminiszter közölte, hogy az ÁNT elismerése azt jelenti, hogy fel fogják oldani bizonyos befagyasztott líbiai állami javak zárlatát, mivel ezentúl az ÁNT látja el a kormányzási feladatot. Az összekötő csoport egyben megbízta Abdul Elah al-Hatib ENSZ-különmegbízottat, hogy terjesszen elő határidőt Kadhafi távozására egy olyan politikai csomag részeként, amely a kormányerők és a lázadók közötti tűzszünetet is magában foglalja a további vérontás megelőzése érdekében. A csoport a líbiai lázadókat pedig felszólította, késedelem nélkül lássanak hozzá egy átmeneti kormány felállításához.

Amerikai tisztségviselők szerint az ÁNT diplomáciai elismerése fontos lépés afelé, hogy az Egyesült Államok pénzügyi támogatást nyújtson a líbiai ellenzéknek a Kadhafi-rendszer amerikai bankokban lévő, mintegy 34 milliárd dollár értékű, befagyasztott vagyonából, de még némi időre lesz szükség a tényleges pénzátutaláshoz. A befagyasztott vagyon nagy része likvid eszközökben, készpénzben és értékpapírokban van.

Az isztambuli tanácskozáson mintegy tizenöt ország külügyminisztere mellett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is jelen van.