Lemondott a lehallgatási botrány után a brit Murdoch-cég vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Lemondott Rebekah Brooks, a lehallgatási botrányba keveredett, azóta bezárt News of the World című vasárnapi bulvárlapot kiadó brit cégcsoport igazgatója. Az ügyben több politikai és rendőrségi vizsgálat is indult.
Vágólapra másolva!

Lemondott a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom nagy-britanniai cégcsoportjának vezérigazgatója. Rebekah Brooks a News International élén állt. Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját -, amelyről a múlt héten kiderült, hogy néhány éve feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat is indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát.

A vezérigazgató közleményében azt írta, felelősséget érez az emberekért, akiket a lap megbántott. Brooks 22 évig volt a News International dolgozója, a cégre nehezedő nemzetközi nyomás miatt mondott le.

Mindeközben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot kezdett annak tisztázására, hogy a Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corporation médiabirodalom alkalmazottai megpróbálták-e lehallgatni a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak mobiltelefonjait.

David Cameron konzervatív párti brit kormányfő az elmúlt napokban többször is személyesen szorgalmazta Brooks távozását. A botránynak máris komoly politikai és üzleti következményei vannak. Cameron a héten a brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő átfogó vizsgálatot jelentett be a parlamentben. A miniszterelnök szerint a cél az, hogy a brit sajtó őrizze meg szabadságát, sokszínűségét és függetlenségét a kormánytól, ugyanakkor a legmagasabb szintű etikai és szakmai normákat is érvényesítse.

Ed Miliband munkáspárti vezető üdvözölte Brooks lemondását, és kijelentette, hogy senki sem gyakorolhatja a hatalmat felelősség nélkül. Brooks utódja, Tom Mockridge, a Sky Italia olasz hírtelevízió alapítója.

A News Corp sajtóhirdetésekben fog bocsánatot kérni a hétvégén a News of the World etikai vétségeiért. Rendőrségi adatok szerint az újság az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.