Eltérően írnak a mexikói lapok az őrizetbe vett nő magyarságáról

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem erősítették meg a mexikói hatóságok, hogy magyar állampolgár az a nő, akit Mexikóban fogtak el napokban egy kábítószerbanda tagjaként. A nőt a mexikói sajtóban kulcsfontosságú személyként említik, a mexikói védelmi minisztérium azonban csak annyit közölt a magyar Külüggyel, hogy őrizetbe vettek egy nőt, aki magyar állampolgárságúnak vallotta magát, de azt nem közölték, hogy pontosan milyen bűncselekménnyel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A mexikói sajtóban egymástól eltérő beszámolók jelentek meg arról, hogy egy magyar nő is van a Mexikóban kedden őrizetbe vett drogkartell tagjai között. A hírekben közölt nevek között is eltérés van.

A La Policiaca című újság a védelmi tárca (SEDENA) közleményére hivatkozva azt közölte, hogy Oaxaca államban, egy rajtaütésben, a rejtekhelyükön fogták el a Los Zetas nevű banda tizenhárom tagját, köztük a 30 éves, C. K-t, akiről azt írták, hogy "magyar". Őt kulcsfontosságú személyként említik, aki női csapatot szervezett kábítószer terjesztésére Puerto Escondido város bárjaiban és utcáin.

A Crónica de Tierra Blanca című lap viszont ugyancsak a SEDENA-ra hivatkozva azt közölte, hogy rutin közúti ellenőrzés során kutattak át két furgont, amelyben rengeteg fegyvert találtak, ezért letartóztatták a tizenhárom utast.

A két jelentésben felsorolt nevek közül - egy-két betűhiba kivételével - tizenkettő egyezik, a kivétel az itt már C. P-ként nevezett személy, akiről a másik listán az áll, hogy az illető magyar, ráadásul itt az életkorát is 19 évben adták meg. Ez a második, pénteken megjelent hír nem említi, hogy az illetőnek különleges szerepe lett volna a banda tevékenységében, és nem utal arra, hogy külföldi lenne.

Az [origo] levélben kereste meg a magyar állampolgárt letartóztató mexikói hatóságokat, hogy megtudja, hogyan került Mexikóba a nő, kérdéseinkre azonban egyelőre nem kaptunk választ. Megkerestük az ügyben a Mexikóvárosban található magyar konzulátust itt, de ott közölték, hogy csak a Külügyminisztérium budapesti sajtóosztálya adhat tájékoztatást az ügyről. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának helyettes vezetője pénteken annyit közölt, hogy a személyi adatok védelme miatt az ügyről nem tudnak részletes felvilágosítást adni.

A főosztályvezető-helyettes annyit közölt, hogy a mexikói hatóságok is megerősítették: őrizetbe vettek egy nőt, aki magyar állampolgárságúnak vallotta magát. A nőt bűncselekmény elkövetésével vádolják, az ügyben a mexikóvárosi magyar konzul folyamatos kapcsolatot tart az illetékes mexikói hatóságokkal, és elvégzi a konzuli védelemről szóló törvényben foglalt feladatokat - tette hozzá.