Elhagyta Salzburgot, és kísérőivel már úton van Zágrábba Ivo Sanader volt horvát kormányfő, miután Ausztria hétfőn este kiadta Horvátországnak. Sanadert, aki 2009-ig hat éven át irányította Horvátországot, a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól a maga és pártja számára.

Ausztria kiadta hétfő este Horvátországnak Ivo Sanader volt miniszterelnököt, akit hazájában korrupcióval gyanúsítanak - jelentette a HTR horvát televízió. Sanader már elhagyta Salzburgot, ahol tavaly december óta őrizetben volt, és kísérői kora este Szlovénián keresztül elindultak vele Zágrábba. A politikust szigorú biztonsági intézkedések mellett szállítják - tette hozzá a horvát tévé. Sanadert az előzetes tervek szerint a zágrábi Remetinec börtönbe viszik.

A volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól a maga és pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrány miatt. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.