Holtan találták a brit lehallgatási botrány egyik kulcsszereplőjét

Sean Hoare, lehallgatási botrány, News Of The World
Vágólapra másolva!
Meghalt az a brit újságíró, aki az elsők között beszélt arról, hogy a brit miniszterelnök korábbi tanácsadója is érintett a brit lehallgatási botrányban. A rendőrség szerint nem merült fel gyanús körülmény a halálesettel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Holtan találták otthonában Sean Hoare-t a News of the World brit bulvárlap korábbi munkatársát a Londontól északra fekvő Hertfordshire-ben - jelentette a brit Guardian. A férfi volt az első, aki a nevét vállalva beszélt arról, hogy a brit lehallgatási botrányban főszereplő bulvárlap egyik szerkesztője, aki később David Cameron brit miniszterelnök tanácsadója lett, tudott a lehallgatásokról.

A lap munkatársai magánnyomozók segítségével feltörték sok ember telefonját, és hozzáfértek a hangpostafiókjukban lévő üzenetekhez. Az áldozatok között voltak a királyi család tagjai és más hírességek, de feltörték egy meggyilkolt lány postafiókját is. (A brit legfelsőbb vezetésig érő botrány részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.)

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sean Hoare

Hoare előbb tavaly szeptemberben a New York Times-nak nyilatkozva állította, hogy bulvárlap egyik szerkesztője - aki azt állítja, hogy nem volt tudomása az egész ügyről - valójában tudott arról, hogy az újságírók lehallgatják a hírességek telefonjait, hogy exkluzív információkat szerezhessenek. Azt mondta, hogy a kérdéses szerkesztő, Andrew Coulson - aki januárig David Cameron brit miniszterelnök kommunikációs tanácsadója volt - nem csak hogy tudott a piszkos módszerekről, de maga is ezek alkalmazására bátorította beosztottjait. Később a BBC-nek adott interjújában már arról beszélt, hogy Coulson személyesen is kérte őt a telefonok lehallgatására, és hogy Coulson hazudik, amikor azt állítja, nem tudott az újságírók által alkalmazott módszerekről.

Hoare a múlt héten arról beszélt az amerikai lapnak, hogy a News of the World újságírói a rendőrök megkenésével hozzáférhettek a mobiltelefonok cellainformációihoz, amelyekkel meg lehet állapítani egy adott mobil hollétét, és megnevezett egy magándetektívet is, aki segítette a bulvárlap munkatársait, és aki szerinte sokat tud az ügyről. A brit Guardiannek szintén a múlt héten azt mondta, az újságírói szakma megtisztítása miatt kezdett el beszélni a zűrös ügyekről.

A hertfordshire-i rendőrség nem erősítette meg, hogy Hoare elhunyt, csak annyit közöltek, hogy a délelőtti órákban egy rosszul lett férfihoz riasztották őket abba az utcába, ahol Hoare lakik, és a férfit a helyszínen halottnak nyilvánították. A rendőrség szerint a haláleset oka egyelőre nem ismert, de gyanús körülmény nem merült fel - írja a Guardian.