Szabadon engedték a News of the World korábbi főszerkesztőjét

2011.07.18. 6:48

Óvadék ellenében októberig szabadlábra helyezték Rebekah Brookst, a lehallgatási botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom egyik zászlóshajójának számító News of the World korábbi főszerkesztőjét. A nőt illegális telefonlehallgatásra szőtt konspirációval és korrupcióval gyanúsítják.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték vasárnap este Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét. Rebekah Brookst a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében vették őrizetbe néhány órával korábban.

Brooks, aki pénteki lemondásáig a 80 esztendős Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt, a Scotland Yard idézése alapján ment be vasárnap az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy "illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció" és korrupció gyanújával őrizetbe veszik.

A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amelyek szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében. Brookst október végéig helyezték szabadlábra - közölte szóvivője, David Wilson, valamit a Scotland Yard. A telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat a Murdoch család közvetlen közelébe ért, ugyanis Brooks felett a vezetői ranglétrán már csak James Murdoch, a News International elnöke, Rupert Murdoch fia állt.

Az elmúlt hetekben került ismét a figyelem középpontjába a 2005 óta tartó lehallgatási botrány. Az ügyben azzal gyanúsítják az újságot, hogy közel 3000 közszereplő, köztük a királyi család, politikusok, kormánytagok, színészek és focisták telefonjait hallgatta le, hogy exkluzív információkhoz jusson. A botrány miatt 2007-ben már több hónap börtönre ítélték a lap egyik szerkesztőjét és a nekik dolgozó magánnyomozót: az ügy azonban tovább dagadt, és nemrégiben azzal gyanúsították meg a lapot, hogy egy elrabolt és meggyilkolt tinilány telefonját is feltörte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK