Nem sértő és a román-magyar közös múltra tesz utalást a kolozsvári Mátyás-szobor vitatott táblája elé engedély nélkül elhelyezett négynyelvű felirat - állítja az akciót magára vállaló civil szervezet.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) közölte: tagjai takarták el négynyelvű felirattal a kolozsvári polgármesteri hivatal által a Mátyás király szoborcsoport elé elhelyezett, vitatott bronztáblát. Azon ugyanis egyebek mellett egy Nicolae Iorga román történésztől származó idézet áll: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

A megannyi vitát kiváltó táblát a szoborcsoport 2010-es felújításakor eltávolították, ám a közelmúltban ismét elhelyezték azt. A román kulturális minisztérium szerint az önkormányzat törvénytelenül tette ki a táblát, ugyanis ilyen tartalmú felirat elhelyezésére nem volt engedélye a műemlékvédelmi bizottságtól, ezért tárca július elején azt mondta: feljelentést tesz az ügyben.

A BKB szerint a fedőfelirat nem sértő, hanem a román-magyar közös múltra tesz utalást. A felirat magyar szövege: "A szobor mellékalakjai balról jobbra: Magyar Balázs és Kinizsi Pál hadvezérek, Báthori István erdélyi vajda, és Szapolyai István, Bécs kormányzója. Stefan cel Mare (István) moldvai fejedelmet a Magyar Balázs által vezetett székely csapatok is támogatták a törökökkel vívott 1475-ös, győztes vászlói csatában".

A Szabadság című kolozsvári napilap információi szerint már kedden reggel eltávolították az önkormányzati bronztábláról a négynyelvű feliratot, amit a szervezet képei szerint Hantz Péter, a BKB ügyvivő alelnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak alelnöke helyezett el.