Izraeli hadihajók állták útját a gázai blokádot áttörni próbáló francia jachtnak

Vágólapra másolva!
Asdód kikötővárosba irányította az izraeli hadsereg azt a francia hajót, amely megpróbálta a Gázai övezet előtti vizeken áttörni az izraeli blokádot. Az utasokat - 16 palesztinbarát aktivistát - átadták a belügy- és a bevándorlási minisztérium illetékeseinek.
Vágólapra másolva!

Az izraeli haditengerészet kommandósai hatalmukba kerítették azt a francia jachtot, amely megpróbálta a Gázai övezet előtti vizeken áttörni az izraeli blokádot. A Dignité-Al-Karama (Méltóság) Gázába tartott, tiltakozásul a palesztinok lakta terület izraeli zárlata ellen. Az izraeli hatóságok felszólították a hajót, hogy változtasson útirányt Asdód dél-izraeli kikötő felé. A Dignité-Al-Karama utasai nem engedelmeskedtek az állítólag többször is elhangzó felszólításnak, ezért Benni Ganc izraeli vezérkari főnök kiadta a parancsot a hajó feltartóztatására. Az izraeli hadsereg közleménye szerint elkerülhetetlenné vált a jacht elfoglalása.

A kommandósok nem ütköztek ellenállásba, egy izraeli katonai szóvivő közlése szerint az akció simán zajlott le. A hajót Asdódba irányították, ahova délután meg is érkezett. Utasait átadták a belügy- és a bevándorlási minisztérium illetékeseinek.

A hajó vasárnap futott ki a török partoknál fekvő apró görög szigetről, Kasztelorizóról 16 fővel - francia, kanadai, svéd, görög állampolgárokkal és a Háárec izraeli napilap, valamint a katari al-Dzsazíra hírtévé újságíróival - a fedélzetén. A hivatalos úti cél az egyiptomi Alexandria volt, valójában azonban a szervezők közlése szerint a Gázai övezetbe akart eljutni, hogy megtörje az izraeli blokádot. Az ezt célzó nemzetközi akció - amelynek keretében tíz hajón összesen háromszáz aktivista indult volna Gázába - meghiúsult, miután a görög hatóságok nem engedélyezték, hogy akár egy hajó is kifusson bármelyik görög kikötőből gázai övezeti úti céllal.

A flottillából csak a francia jacht folytatta útját a Gázai övezet felé. A Háárec című izraeli lap internetes kiadásának beszámolója szerint a hajót körülbelül nyolcvan kilométerre a partoktól tartóztatta fel az izraeli tengerészet. Felszólították a jacht utasait, hogy igazolják magukat, és nyilatkozzanak arról, hogy vannak-e fegyverek a fedélzeten, illetve figyelmeztették őket, hogy blokád alatt lévő vizek felé tartanak. A jachton utazók kijelentették, hogy nincsenek fegyvereik. Kedden reggel tovább folytatták útjukat a Gázai övezet felé az izraeli hadihajók kíséretében.

Az izraeli hatóságok hangsúlyozták, egyetlen hajónak sem engedélyezik, hogy kikössön a Gázai övezetben - írja a Háárec. Az izraeli hadsereg korábbi közleményében azt írta: a hajóval közölték, hogy a segélyt a tengeri blokád megsértése nélkül is el lehet juttatni a Gázai övezetbe a szárazföldi határátkelőkön, illetve az asdódi kikötőn keresztül.

Izrael öt éve vont zárlatot a Gázai övezet köré azután, hogy a terület és a zsidó állam határán palesztinok elraboltak egy izraeli katonát, akit a mai napig fogva tartanak. A blokádot egy évvel később megszigorították, miután a Hamász iszlamista szervezet megszerezte az egyeduralmat a terület fölött. A palesztinok és támogatóik azt mondják, hogy a blokád akadályozza a terület fejlődését. A Gázai övezetben élő több mint másfél millió palesztin többsége külföldi segélyből tengődik.