Rakétatámadás érte a guineai elnök palotáját

Vágólapra másolva!
Ismeretlen fegyveresek vették tűz alá Alpha Condé guineai elnök otthonát Conakryban. A tavaly megválasztott elnöknek nem esett baja, egy ember azonban meghalt a rezidenciánál kialakult tűzharcban.
Vágólapra másolva!

Heves tűzharc tört ki a keddre virradó éjjel Alpha Condé guineai elnök Conakryban lévő palotájánál. Az épületet eltalálta egy rakéta - közölték hivatalos források és szemtanúk. A lövöldözés hajnalig folytatódott. Francois Fall, az elnöki hivatal főtitkára megerősítette, hogy az államfőnek nem esett baja. A támadásban az elnöki katonai gárda legalább egy tagja életét vesztette, többen megsebesültek, az elnöki palota egy része pedig megrongálódott.

Egyelőre nem tudni, kik felelősek a támadásért. Egy neve elhallgatását kérő forrás elmondta: az elnöki gárda lezárta a belvárosba vezető November 8-a hidat, és az arra haladó gépjárműveket ellenőrzik. A BBC brit közszolgálati médium conakryi tudósítója szerint a támadás után nyugalom van a fővárosban.

Condé pár órával a támadás után nyugalomra és éberségre szólította fel a lakosságot az állami rádióban közvetített üzenetében. A tűzharc néhány hónappal az elnök decemberi beiktatását követően tört ki. Alpha Condé a nyugat-afrikai ország első demokratikusan megválasztott államfője, nevéhez fűződik a biztonsági és védelmi szektor átalakítása.

Guineában - ahol korábban több katonai puccs történt - tavaly novemberben tartották az első szabad választásokat, fél évszázaddal azután, hogy az ország függetlenné vált Franciaországtól. A választást Alpha Condé nyerte meg, de a főváros nem sokkal azután etnikai zavargások színtere lett. Az elnök támogatói - akik Condéhez hasonlóan a malinke etnikumhoz tartoznak - csaptak össze a választáson vesztes Cellou Dalein Diallót támogató fulbékkal.

Az incidens kialakulásához nagyban hozzájárulhatott, hogy Condé tisztán malinke többségű kormányt alakított, az országot sújtó szegénység pedig nem enyhült.