Az ügyészséghez fordult a Mátyás-szobor ügyében a román kulturális tárca

Vágólapra másolva!
Kelemen Hunor miniszter aláírásával büntetőeljárás megindítását kérte a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől, a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé kihelyezett tábla miatt.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás indítását kérte a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé helyezett vitatott tábla miatt - közölte szerdán a romániai minisztérium. Közleményük szerint Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter írta alá az eljárást kezdeményező dokumentumot.

A vitatott felirat egy román történésznek tulajdonított idézetet tartalmaz, amely Mátyás király román származására és egy csatában elszenvedett vereségére utal. A szoborcsoport restaurálását Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozta.

A román kulturális minisztérium szerint az önkormányzat törvénytelenül helyezte el a táblát, ugyanis ilyen tartalmú felirat elhelyezésére nem volt engedélye a műemlékvédelmi bizottságtól. Ennek ellenére a tábla még most is a szobor előtt van.

Kedd hajnalban egyébként a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) egy takaró feliratot helyezett el a vitatott táblán. Az önálló erdélyi magyar felsőoktatásért küzdő BKB keddi közleményében úgy fogalmazott, hogy bár nem tartozik szervezetük profiljába az ilyen jellegű tevékenység, négynyelvű - román, magyar, német és angol - fedőfeliratot ragasztottak a szerintük történelemhamisító és a magyarságot sértő önkormányzati táblára.