Tizenhárman haltak meg eddig az 55 fokos amerikai hőségben

hőség, kánikula, New York
Vágólapra másolva!
Több mint 141 millió embert fenyeget a túlhevülés veszélye az Egyesült Államokban, ahol már tizenhárman vesztették életüket a rendkívüli hőhullámban. A hőmérséklet több helyen elérte az 55 fokot, Iowa keleti részén felhólyagosodott egy autópálya, Dél-Dakota államban pedig 1500 szarvasmarha hullott el.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 13-an életüket vesztették abban a rendkívüli hőhullámban, amely az Egyesült Államok belsejéből terjeszkedve szerdára elérte az ország keleti partvidékét. A keleti parti városokban szerdán 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek, de a hőség csütörtökre megközelíti a 38 fokot. Washingtonban szerdán a csúcshőmérséklet meghaladta a 46 fokot. Dél-Dakota államban 1500 szarvasmarha hullott el a hőség miatt, Iowa keleti részén pedig felhólyagosodott az egyik autópálya.

A páratartalom által is befolyásolt hőségérzetindex a meteorológiai szolgálat szerint több helyen elérte az 55 fokot. A kánikula legnagyobb veszélye, hogy éjjel sem enyhül, Chicagóban például a legalacsonyabb napi hőmérséklet nem süllyedt le 25,5 fok alá, ami rekordot jelent a "szeles városban". Több nagyvárosban megnyitották a közintézmények légkondicionált helyiségeit a hőség elől menekülők előtt.

A meteorológiai szolgálat által meghirdetett hőségriadó az Egyesült Államok lakosságának csaknem felét érinti, több mint 30 államban 141 millió ember fenyeget a túlhevülés veszélye.