Magyar orvhorgászok "kalózkodnak" a Pó folyón a La Repubblica szerint

2011.07.20. 15:02

Teljes oldalt szentelt a Pó folyón illegális harcsavadászatot folytató magyar orvhalászoknak a La Repubblica olasz napilap online kiadása. A kérdésben interpelláció is elhangzott a római parlamentben.

A nyári horgászidényben az orvhalászok elleni fellépés visszatérő témaként jelentkezik az olasz médiában. A La Repubblica című napilap szerdai online kiadása videointerjúkkal kiegészített riportot közölt "a Pó folyóhoz Kelet-Európából érkező kalózok" elleni hadjáratról.

A La Repubblica újságírója szerint a kelet-európai (többnyire magyar) horgászok az éjszaka leple alatt kilószámra fogják a harcsát, és a halakat elektromos árammal ölik meg. A horgászok a kifogott harcsát a parton kifilézik, majd teherautóval kelet-európai országokba szállítják, a tetemek maradványait pedig a parton hagyják.

A lapban megszólaltatott Vitaliano Daolio, a lombardiai Motta Baluffi horgászvezetője úgy nyilatkozott: "albánok és magyarok, akik hazájukban gyári munkásként rabszolgaként dolgozva alig keresnek havonta kétszáz eurót, itt egy éjszaka alatt megkeresik ugyanezt". Daolio szerint hajnali négy órakor, egy Volkswagen típusú, fehér színű furgon szedi össze a Pó mentén a kifogott zsákmányt, és a már felszeletelt halakat hűtőládákban szállítja el. A La Repubblica - a rendszám feltüntetése nélkül- fényképeket is közölt a járműről.

A videó bizonyítékként az egyik Pó-parti hulladéktárolóból kivett, magyar feliratú cigarettásdobozt mutatta fel az ott horgászók nemzetiségének azonosítására. A megszólaltatott olasz horgászok azt mondják, az orvhorgászok illegális kereskedelmet folytatnak, különös kegyetlenséggel bánnak a halakkal, pusztítják a halállományt, ezenkívül ellopják az olasz kollégák hajóit. Ha az olaszok tiltakoznak, megfenyegetik őket, megsértik az állat- és környezetvédelmi előírásokat.

A pármai rendőrség illetékesei elmondták, a hozzájuk érkezett feljelentéseket kivizsgálták, de nem találtak bizonyítékot. A La Repubblica utalt a Gruppo Siluro horgászcsoportra is, amely honlapján külön sajtószekciót szentel a magyar "kalózoknak". A kelet-európai orvhalászok által a Pó folyón folytatott illegális harcsahorgászat miatt az ellenzéki Demokrata Párt két képviselője, Albertina Soliani és Cinzia Fontana parlamenti interpellációt nyújtott be Roberto Maroni belügyminiszternek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK