Törvényellenes a magyar himnusz használata az ukrán legfelső ügyészség szerint

Vágólapra másolva!
A beregszászi járási tanács úgy döntött, hogy a testület üléseinek kezdetén nemcsak az ukrán, hanem a magyar himnuszt is lejátsszák, az ukrán legfelső ügyészség szerint azonban ez törvényellenes.
Vágólapra másolva!

Az ukrán legfelső ügyészség (GPU) szerint sérti az ukrán alkotmányt és törvényeket a beregszászi járási tanács (közgyűlés) döntése, amelynek alapján a testület ülései az ukrán mellett a magyar himnusz lejátszásával kezdődnek.

A GPU kedden válaszolt Borisz Taraszjuknak, az Ukrán Népi Mozgalom (NRU) elnökének, a párt parlamenti képviselőjének Viktor Psonka legfőbb ügyészhez benyújtott interpellációjára, amely szerint a Magyar Köztársaság nemzeti himnuszának a használata az ukrajnai hivatalos rendezvényeken sérti az ukrán alkotmányt és törvényeket, valamint provokációs tartalmat hordoz.

A GPU szerint a beregszászi járási képviselő-testület egy hónappal ezelőtt elfogadott döntése ellentmond az ukrán alkotmány 20. cikkének és az önkormányzatokról szóló törvény 43. cikkelyének.

Az NRU szerint a beregszászihoz hasonló folyamatok konfrontációkat idézhetnek elő a történelmileg többnemzetiségű Kárpátalján és más ukrajnai megyékben is. Taraszjuk ezért kérte az ukrán legfőbb ügyészt, hogy óvja meg a beregszászi járási tanács döntését.

A beregszászi járási képvise-lőtestület magyar himnusszal kapcsolatos határozatát 2011. június 20-án már törvénytelennek nyilvánította a beregszászi járásközi ügyészség. A beregszászi járási tanácsnak a soron következő ülésén kell döntenie arról, hogy visszavonja-e az Ukrajnában szokatlanul nagy visszhangot keltett határozatát, vagy bíróság előtt védi meg döntésének jogosságát.