A határon túliak magyarországi választójogát kifogásolta az RMDSZ volt elnöke

Vágólapra másolva!
Markó Béla szerint azoknak fontos a szavazati jog, akik abban az országban élnek, ahol a választások zajlanak. Az RMDSZ volt elnöke az Új Magyar Szó című lapnak adott interjújában azt mondta, elvi kifogásai vannak a határon túli magyarok magyarországi választójogával szemben.
Vágólapra másolva!

Elvi kifogásai vannak Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének a határon túli magyarok magyarországi választójogával, valamint a külföldön élő román állampolgárok szavazásának megkönnyítésével szemben is. Az RMDSZ volt elnöke, jelenleg a román kormány miniszterelnök-helyettese, az Új Magyar Szó című, Bukarestben megjelenő napilapnak elmondta: az emberek azért szavaznak, mert bele akarnak szólni a saját sorsuk alakulásába azáltal, hogy olyan képviselőket válasszanak, akik reményeik szerint jól fognak dönteni.

Markó szerint ezért elsősorban azoknak fontos a szavazati jog, akik abban az országban élnek, ahol a választások zajlanak. Mint mondta, ez általános európai elv, amely az európai parlamenti választásokon is érvényesül, hiszen a szavazást elválasztották az állampolgárság kérdésétől. "Az elvi probléma az, hogy elsősorban azoknak kell szavazniuk, akik viselik is később döntésük következményeit" - mondta Markó. Hozzátette: nincs meggyőződve arról, hogy aki fontosnak tartja szavazni a budapesti parlament összetételére, ugyanolyan fontosnak tartja majd azt a bukaresti parlament esetében is.

A miniszterelnök-helyettes hasonló problémát lát az RMDSZ koalíciós partnere, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) javaslata esetében is, amely megkönnyítené a külföldön élő román állampolgárok szavazását, lehetővé téve számukra, hogy levélben adják le a voksukat. A PD-L kidolgozott egy tervezetet, és tárgyalásokat kezdeményezett a koalíción belül azért, hogy ez mihamarabb a kormány asztalára kerüljön.

Markó szerint a levelezéses választási módszerrel több százezer, de akár egymillió szavazat is érkezhetne külföldről, ami már eldöntheti a romániai választásokat. Rámutatott: az RMDSZ nem fogadhat el olyan intézkedést, amellyel még a Romániában élőkhöz képest is megkönnyítenék a külföldön szavazók dolgát. Ugyanis, ha Romániában egy állampolgár a választások napján nem tartózkodik abban a városban, amelyben lakik, hanem más településen van, akkor nem szavazhat, viszont aki például Spanyolországban tartózkodik, az voksolhat - magyarázta Markó.

Az RMDSZ további kormányzati szerepvállalásáról úgy vélte, hogy a magyar szervezetnek érdeke kormányozni, és ez csak akkor változhat, ha a PD-L olyan régióátalakítási elképzeléssel áll elő, amely nem felel meg a magyarságnak, vagy módosítani akarja a választójogi törvényt, hogy bevezesse a szavazást levélben.