Kihantolták Hitler helyettesének holttestét, sírja nem lehet zarándokhely

Vágólapra másolva!
A tengerbe szórják Rudolf Hess hamvait, hogy ezzel elejét vegyék a szélsőjobboldaliak tüntetéseinek.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy évvel a halála után felszámolták Rudolf Hess sírját a bajorországi Wunsiedelben. Peter Seisser egyházi elöljáró a német hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, a családdal egyeztetve már szerdán reggel kihantolták a holttestet.

Hitler egykori helyettesének földi maradványait a terv szerint elégetik, majd a tengeren szétszórják a hamvakat. "Így akarjuk elejét venni annak, hogy Wunsiedel javíthatatlan egyének zarándokhelyévé váljon" - közölte Seisser.

Hesst a náci háborús bűnösök nürnbergi perében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Több mint negyven évet töltött a berlin-spandaui fegyházban, mielőtt 1987. augusztus 17-én - 93 évesen - öngyilkosságot követett el. Az volt a végakarata, hogy szülei mellé temessék a wunsiedeli temetőben.

Röviddel halála után több száz szélsőjobboldali tartott - nem engedélyezett - demonstrációt a bajor kisvárosban, ezért Hess holttestét először egy ismeretlen helyen temették el. Csak a halál után hét hónappal került a tetem a wunsiedeli sírkertbe.