Háztető ütött agyon egy lengyel nőt a szerdai viharban

Vágólapra másolva!
Lengyelországban egy nő életét vesztette a szerdai viharban, Romániában egy tusnádfürdői fesztiválon sörsátrakat fújt el a szél, Szlovákiában több patak kiöntött a medréből az eső miatt, több száz pincét öntött el a víz.
Vágólapra másolva!

Egy 30 éves nő életét követelték a Lengyelország nagy részén szerda délután végigsöprő heves viharok - adta hírül a lengyel média csütörtökön.
A kétgyermekes fiatalasszonyt az orkánerejű szél által felkapott háztető nyomta agyon, fivére pedig ugyanakkor megsérült a Varsótól keletre fekvő, mazóviai vajdaságbeli Kolodziazban.

Varsóban egy férfit kórházba kellett szállítani, miután rádőlt egy fa a viharban. Az északkelet-lengyelországi warmia-mazúriai vajdaságban négyen sérültek meg. A rengeteg csapadék következtében veszélyesen megemelkedett a folyók szintje a dél-lengyelországi vajdaságokban.

Az Országos Tűzoltó-parancsnokság közölte: a tűzoltóknak 3300 alkalommal kellett kivonulniuk, a vihar mintegy 200 épületet rongált meg. A varsói Okecie repülőteret szerdán 45 percre le kellett zárni. A villámcsapások több helyen tüzeket okoztak. Több ezer háztartásban csütörtökön sem volt áram. A meteorológusok csütörtökre újabb viharokat jósolnak, különösen az ország északnyugati részén. Szerdán Magyarországra is lecsapott a vihar, a tűzoltókat összesen 177 esetben riasztották. A magyar eseményekről készült összeállításért és fotókért kattintson ide.

Fesztiválra csapott le a vihar Romániában

A szerdai vihar sörsátrakat fújt el a 22. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, a romániai Tusnádfürdőn. A vihar kidöntött egy fát az üdülőtelepen, megrongált két gépkocsit, és az egyik előadósátrat is elsodorta. Több tusnádfürdői panzió áram nélkül maradt. A szerda estére tervezett koncerteket a vihar miatt nem szabadtéren, hanem a kemping melletti sportcsarnokban tartották meg.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Több száz pincét öntött el a víz Szlovákiában

Szlovákiában komoly anyagi károkat okozott a szerdai vihar. Országszerte tucatjával tépte ki gyökerestül a fákat, kidöntött villanyoszlopokat, megrongálta a vezetékeket és elvitt háztetőket.

Északkelet-Szlovákiában, a késmárki és a poprádi járás számos településén felduzzadtak a helyi patakocskák. Több száz ház pincéjét elöntötte a víz. A jelentések szerint kidőlt fák miatt legalább kéttucatnyi alsóbb rendű utat lezártak. Országszerte több mint ezer háztartás maradt néhány órára áram nélkül.