Több tonna csempészektől elkobzott elefántcsontot égettek el Kenyában

Vágólapra másolva!
Öt tonna, közel 16 millió dollár értékű, csempészektől elkobzott elefántcsontot égettek el Kenyában. Állatvédők szerint Kenyában a kínai kereslet növekedése miatt újra elharapódzott az orvvadászat.
Vágólapra másolva!

A kenyai hatóságok öt tonna, csempészektől elkobozott elefántcsontot égettek el. A közel két méter magas, 16 millió dollár (3 milliárd forint) értékű máglyát Mwai Kibaki elnök személyesen gyújtotta meg egy vadvédelmi oktatóközpontban szerdán.

"A csempészett elefántagyarak megsemmisítésével meg akarjuk mutatni a világnak eltökéltségünket, hogy végzünk az illegális elefántcsont-kereskedelem minden formájával" - hangsúlyozta az államfő.

Iain Douglas-Hamilton, a Védd az Elefántokat nevű szervezet alapítója szerint az elefántcsont iránti kínai kereslet növekedése miatt tragikus módon elharapózott a tiltott vadászat az elmúlt két évben. Az orvvadászokon kívül az elefántokat élőhelyeik csökkenése is veszélyezteti.

Afrikában az 1970-es években 1,3 millió elefánt élt, napjainkra csupán 500 ezer maradt. Kenyában első ízben 1989-ben égettek el elefántcsontot, hogy felhívják a figyelmet a vadorzók okozta pusztításra.