Megérkezett Hollandiába a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic

hiadhatják Goran Hadzicot, az utolsó háborús bűnökkel vádolt szerb katonatisztet
Vágólapra másolva!
Péntek délután leszállt a rotterdami repülőtéren az utolsó feltételezett délszláv háborús bűnöst, Goran Hadzicot szállító gép - jelentette az ANP holland hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szerb igazságügyi miniszter, Snezana Malovic délelőtt írta alá azt a parancsot, amelynek alapján kiadták a háborús bűncselekményekkel vádolt volt horvátországi szerb vezetőt. Hadzic ügyvédje szerint védence írásban nyilatkozott arról, hogy lemond a fellebbezés lehetőségéről.

A hágai törvényszék szerint Hadzic felelős azért, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek több száz embert - horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

Hágában 2004. július 13-án adták ki ellene az elfogatóparancsot, de ahogy ez megtörtént, elszökött újvidéki lakásából. Hadzicot szerdán tartóztatták le Belgrádtól száz kilométerre északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben. Goran Hadzic állítólag pénzszűkében volt, ezért egy barátján keresztül próbált eladatni egy több millió eurót érő, 1918-as Modigliani-férfiportrét, ez vezetett a nyomára.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Goran Hadzic (jobbról a harmadik)