Közel három év után tárgyalt újra atomügyben Észak- és Dél-Korea

2011.07.22. 11:52

Két év és nyolc hónap után találkozott újra Észak- és Dél-Korea atomügyekben illetékes főtárgyalója pénteken az indonéziai Balin. A vita korábban a két ország között Észak-Korea kísérleti atomrobbantásai miatt alakult ki.

Találkozott Észak- és Dél-Korea atomügyekben illetékes főtárgyalója pénteken az indonéziai Bali szigetén - jelentette be a dél-koreai külügyminisztérium. Két év és nyolc hónap óta ez volt az első találkozó a két Korea tárgyalói között - mondta a tárca szóvivője, hozzátéve, hogy a dél-koreai Vi Szong Lak és észak-koreai kollégája, Li Jong Ho tárgyalásai közép-európai idő szerint reggel 9 óra tájban kezdődtek.

Észak-Korea 2008 decemberében vonult ki az atomfegyve-rprogramjáról Dél-Koreával, az Egyesült Államokkal, Japánnal, Oroszországgal és Kínával folytatott tárgyalásokról, egy hónappal később pedig végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását.

Május végén az Észak-Koreát irányító Kim Dzsong Il vezette bizottság ismét érvénybe léptette azt a korábbi fenyegetését, mely szerint előzetes figyelmeztetés nélkül, bármilyen célpont ellen támadást hajthatna végre - írja a Yonhap hírügynökség.

Dél-Korea közben azt próbálja elérni, hogy a kommunista ország térjen vissza a nukleáris programjának befejezéséről szóló nemzetközi tárgyalásokhoz. "Továbbra is fenntartjuk Észak-Koreával szembeni politikánkat, és erőfeszítéseket teszünk azért, hogy az ország térjen vissza a párbeszédhez" - mondta a dél-koreai kormány egyik névtelenséget kérő tagja még májusban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK