"Azt kiabálta, mindenkit meg fog ölni" - szemtanúk a norvégiai lövöldözésről

Norvégia, fegyveres támadás, lövöldözés, merénylet, Sunnwolden, Utoeya, túlélők
Vágólapra másolva!
Válogatás nélkül lőtt, de magabiztosan és tudatosan cselekedett a szemtanúk és túlélők elmondása szerint az a 32 éves norvég férfi, aki a hatóságok szerint legkevesebb 85 fiatalt gyilkolt meg egy ifjúsági táborban Norvégiában. Az őrizetbe vett férfi a rendőrség szerint szélsőséges nézeteket vallott, de egyelőre nem világos, hogy mi volt a motivációja. Szemtanúk beszámolói a támadásról.
Vágólapra másolva!

Az Utoya szigeten lévő ifjúsági tábor egyik résztvevője azt mondta, csak azért élte túl a lövöldözést, mert úgy tett, mintha halott lenne. "Éreztem a lélegzetét, hallottam a csizmáját" - mondta a kórházból telefonon a CNN amerikai hírtelevíziónak Adrian Pracon.

A hatóságok szerint a támadó legkevesebb nyolcvanöt fiatalt ölt meg. A támadás után a rendőrség őrizetbe vette a szemtanúk által magasnak és szőkének leírt férfit, akinél hírügynökségi jelentések szerint egy pisztoly, egy automata fegyver és egy puska volt. Egy norvég újságíró a BBC-nek azt mondta, tudomása szerint a férfi egy komppal utazott a szigetre, rendőrnek adta ki magát, és azt mondta, hogy a nem sokkal korábban Oslóban történt robbantással kapcsolatban végez kutatást.

Jens Stoltenberg miniszterelnök szombat reggeli sajtótájékoztatóján kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy a gyanúsított nem egyedül követte el a bűncselekeményt. A nyomozás adatai eddig arra utalnak, hogy a 32 éves norvég férfi magányos elkövető volt, de a rendőrség sem tartja kizártnak további gyanúsítottak őrizetbe vételét.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

A támadás idején a táborban már hallottak a robbantásról - mesélte a CNN-nek Pracon. A szervezők egy nagy terembe hívták össze a fiatalokat, és tájékoztatták őket a fővárosban történtekről. Az álrendőr ekkor kérdezte meg, hogy ő is szólhat-e a csoporthoz, amit engedélyeztek neki. A férfi ekkor kezdett el lövöldözni - mondta Pracon. Szerinte nagyon nyugodt és magabiztos volt, és úgy tűnt, tisztában volt azzal, amit tett. Miközben lövöldözött, azt kiabálta, hogy mindenkit meg fog ölni.

Pánik tört ki, sokan a bokrok közé menekültek vagy a fákra másztak, míg mások a vízbe ugrottak, a támadó azonban közéjük is lőtt. "Először azokat lőtte, akik a szigeten voltak. Majd elkezdte lőni azokat, akik a vízben úsztak" - mondta egy 15 éves táborozó. Egy másiknak az anyja a BBC-nek elmondta, hogy a lánya egy vécében bújt el négy társával együtt, és sms-ben értesítette őt a támadásról. Egy másik szülő szintén arról számolt be, hogy a gyerekével sms-ben kommunikáltak. "Mondta, hogy ne hívjam őt, mert akkor kiderülne, hol bújt el" - mondta az apa.

A táborban jelen volt Stine Renate Haheim parlamenti képviselő is, és felidézte, az emberek megnyugodtak, amikor valaki felkiáltott, hogy megérkezett a szigetre a rendőrség, és biztonságban vannak. A képviselő azt mondta, az volt a legfélelmetesebb, hogy a támadón rendőrruha volt. Nem mondott semmit, csak lőtt - emlékezett vissza a politikus.

A kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági táborában a résztvevők életkora 16 és 22 év között volt, de voltak köztük 13 évesek is. Sátrakban aludtak, napközben pedig politikai témájú órákon és más csoportos programokon vettek részt.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Az Anders Behring Breivik nevű férfi a rendőrség szerint szélsőjobboldali nézeteket vall, legalábbis Facebook-oldalának korábbi bejegyzései szerint. Egy, a New York Times által idézett rendőrtiszt szerint a bejegyzések arra utalnak, hogy a férfi muszlimellenes nézeteket vallott, de hozzátette, hogy "az csak később derül ki, hogy mi volt a motiváció ebben a konkrét esetben".

A gyanúsított férfinak egy mezőgazdasági vállalkozása volt, így a hatóságok szerint jogosult volt olyan vegyi anyagok beszerzésére, amelyekkel robbanószerkezeteket tudott készíteni. A rendőrség szerint a férfit látták Oslóban a robbantás előtt, és a szigeten is találtak robbanószerkezeteket. Egy, a férfi nevéhez tartozó Twitter-oldalon egy bejegyzés volt, amely vasárnap jelent meg, és úgy szólt: "egy ember, akinek hite van, egyenlő százezer olyannak az erejével, akiknek csak érdekeik vannak".

A BBC brit közszolgálati médium tudósítója szerint sok szülő még mindig nem tudja, hogy a gyereke túlélte-e a merényletet. Oslo belvárosában jelenleg sok a rendőr és a katona. Többen az oslói katedrálisnál gyülekeznek, mécsesekkel és virágokkal emlékeznek az elhunytakra.