"Függetlenségi háborút" akart a támadásra régóta készülő norvég lövöldöző

Norvégia, fegyveres támadás, lövöldözés, merénylet, Sunnwolden, Utoeya, túlélők
Vágólapra másolva!
Régóta készült a támadásokra az a norvég férfi, aki szombaton bevallotta, hogy ő követte el a pénteki robbantásos merényletet, és a pártrendezvényen történt mészárlást. Az előkészületeket egy hosszú naplóban leírta, amelyben szó van egy titkos londoni találkozóról, a bevándorlók elleni háborúról és a robbantási tesztekről is.
Vágólapra másolva!

A 92 halálos áldozatot követelő oslói támadásokkal gyanúsított norvég férfi korábban részletesen leírta, hogy mire készül. Egy 1500 oldalas dokumentumban írta le az előkészületeket, és az írást a támadások előtt közzétette az interneten. A norvég hatóságok hivatalosan nem erősítette meg, hogy a dokumentumot a tettét beismerő férfi készítette, de a New York Times a nyomozás részleteit ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a támadó írásáról van szó.

Az írásban a 32 éves Anders Bering Breivik keresztény háborúra szólított fel, hogy "megvédje Európát a muszlim uralom fenyegetésétől". Norvégiában a II. világháború óta ez volt a legsúlyosabb támadás, a merényletek elkövetésével gyanúsított férfiről ismerősei azt mondták, hogy szereti a fegyvereket, és megszállottja volt annak, hogy szerinte a multikulturalizmus és a muszlimok bevándorlása fenyegetővé vált.

Mészárlás másfél órán át

A 32 éves férfi szombaton beismerte, hogy pénteken ő lövöldözött Oslótól 40 kilométerre lévő kis szigeten, Utoyán. A szigeten, a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett mészárlásban 85-en haltak meg. A férfi komppal ment a szigetre, és rendőrnek kiadva magát felszólította a táborozókat, hogy gyűljenek köré, majd tüzet nyitott. A lövöldözés körülbelül másfél órán át tartott, a gyanúsított a rendőrök megérkezésekor ellenállás nélkül megadta magát.

A rendőrség szerint ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek. Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és nem sérült meg a támadásban. A miniszterelnök később véres és gyáva támadásnak minősítette az eseményeket. A támadásoknak nincs más gyanúsítottja, de a norvég hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e társai a gyanúsítottnak.

1500 oldalas naplót írt

Breivik hónapokon át naplót írt a támadások tervezéséről, napról napra leírta benne, hogyan képzeli el a merényletet. A férfi a naplóban leírja, hogy tagja egy kis csoportnak, amely "meg akarja szerezni Nyugat-Európa politikai és katonai irányítását, és végrehajtson egy kulturálisan konzervatív politikai programot."

Írásában Breivik megjósolt egy tűzvészt, amely több mint egymillió embert fog megölni vagy megsebesíteni, és hozzátette: "a párbeszéd ideje lejárt". Naplójában azt írta, hogy "adtunk a békének egy esélyt. Eljött a fegyveres ellenállás ideje."

A nyilatkozatot Breivik angolosan, Andrew Berwick álnéven írta alá. Az írásban Breivik 2083-at az "európai függetlenség" dátumaként jelölte meg, naplójában azt is leírja, hogy szerinte "a liberalizmus és multikulturalizmus egyenlő a kulturális marxizmussal, amely az írás szerint lerombolja az európai keresztény civilizációt.

Titkos londoni találkozó

A dokumentum leír egy 2002 áprilisi titkosnak nevezett londoni találkozót, amelyen nyolc európai ország kilenc képviselője gyűlt össze, hogy újra felállítsák a templomos lovagok rendjét és a Keresztesek katonai rendjét. A dokumentum nem nevezi meg a résztvevőket, és arról sincs benne szó, hogy tisztában voltak-e Breivik tervezett merényleteivel, bár a nyomozás feltehetőleg azt is tisztázni fogja, hogy ezek az emberek valóban léteznek-e, és ha igen, akkor milyen kapcsolatban vannak a merényletek elkövetésével gyanúsított Breivikkel.

Thomas Hegghammer, a norvég védelmi kutatóintézet terrorizmus szakértője azt mondta, hogy Breivik naplója kísértetiesen hasonlít Oszama bin Laden és más al-Kaida vezetők hasonló feljegyzéseihez, csak keresztény megközelítésből. "Úgy tűnik, a kézirat annak a kísérlete, hogy tükröt tartson az al-Kaida nyilatkozatainak. Pontosan azoknak a fordítottja" - idézte a szakértőt a New York Times.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nagymennyiségű műtrágyát rendelt a lövöldölző a bombakészítéshez

A lap szerint ritka, hogy tömeggyilkosságok gyanúsítottjai ilyen részletesen dokumentálják tevékenységüket. Úgy tudni, hogy Breivik pénteken feltett az internetre egy videót, amelyen összegezte érveit. A videón, amelyet, azóta eltávolítottak az internetről, a 32 éves Breivik katonai egyenruhában látható, fegyverekkel a kezében. Naplójában Breivik azt is leírta, hogy milyen vegyi anyagokat vásárolt, és hogy az első sikeres, távirányítású bomba robbantása június 13-án történt. A bombakészítés mellett Breivik a naplóban részletesen beszámol tévénézési szokásairól is, és kitér például az Euróvíziós Dalfesztiválra is. A dokumentum hűvös elköszönéssel zárul: "Remélem ez lesz az utolsó bejegyzésem. Július 22., péntek, 12.51 perc van." Nem sokkal később robbant a bomba Oslo központjában.

"Könyörtelennek, de szükséges"

A rendőrség azt közölte, hogy Breivik egy farmon élt Renában, Kelet-Norvégiában, és ez lehetővé tette neki, hogy nagy mennyiségű műtrágyát rendeljen, amelyet a feltételezések szerint felhasznált a robbanószerkezethez. A férfi ügyvédje, Geir Lippestad szombat este azt mondta, hogy védence könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét. Az ügyvéd szerint valószínűleg hosszú tervezés előzte meg a bűncselekményt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A merénylő háza a renai farmon

A gyanúsított állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben. A rendőrség szerint a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták az 1995-ös egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.

A norvég rendőrség parancsnoka vasárnap közölte, hogy a kettős merénylettel gyanúsított Breivik azt állítja, hogy egyedül követte el a támadásokat. Ennek ellenére a rendőrség még mindig vizsgálódik annak tisztázására, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal.