Túlbecsülték a norvég lövöldözés áldozatainak számát

Norvégia, fegyveres támadás, lövöldözés, merénylet, Sunnwolden
Vágólapra másolva!
Kevesebben haltak meg a norvégiai merényletekben, mint ahány áldozatról korábban beszámoltak - közölte hétfő délután a norvég rendőrség. A hatóságok jelenleg 76 halottról tudnak, noha korábban 93-ról beszéltek. A tévedést a rendőrség az adatgyűjtés nehézségeivel magyarázza.
Vágólapra másolva!

Túlbecsülték a pénteki norvégiai merényletek áldozatainak számát - közölte hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a norvég rendőrség. Az oslói robbantásban eredetileg 7, Utöya szigetén pedig 86 áldozatról számoltak be a hatóságok, a hétfői, frissített számok szerint azonban a szigeten ennél kevesebben vesztették életüket - írja a BBC.

A rendőrség szerint a szigeten jelenleg 68 áldozatról tudnak, vagyis 18-cal kevesebbről, mint amennyi az eredeti jelentésben szerepelt. Az adatok közötti zavart a rendőrség az adatgyűjtés nehézségeivel magyarázta. A sziget körüli tóban a hatóságok még hétfő reggel is kutattak holttestek után.

A rendőrség közölte, hogy tovább dolgoznak a szigeten, és további embereket keresnek, akik talán még mindig a szigeten vannak. "Még rengeteg munka áll előttünk" - közölték.

A másik támadás helyszínén, Oslóban, a kormány épületénél közben hétről nyolcra nőtt az áldozatok száma - jelentették. Ez azt jelenti, hogy az áldozatok jelenlegi, megerősített száma a korábban közölt 93 helyett 76.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén egy fegyveres férfi, Anders Behring Breivik a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában nyitott tüzet a fiatalokra. A férfi, aki naplójában a magyar történelmet és magyar pártokat is emlegette, hétfőn tett vallomást a bíróságon (erről itt olvashat).

A norvégiai merényletről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.