Az ügyészség mérlegeli, hogy megvádolják-e az egyelőre terrorizmussal gyanúsított, 76 ember halálát okozó norvég Anders Behring Breiviket emberiség elleni bűncselekménnyel is, amely akár harminc év börtönnel is büntethető.

Emberiség elleni bűntettel is megvádolhatják a 76 halottal járó pénteki kettős norvégiai merénylet gyanúsítottját, Anders Behring Breiviket - idézte az Aftenposten című norvég lap kedden Christian Hatlo ügyészt.

A norvég büntető törvénykönyvbe 2008-ban bekerült bűncselekmény, amellyel eddig még senkit sem vádoltak meg az északi országban, harminc évig terjedő börtönnel sújtható. A tudósítás szerint az ügyész hangsúlyozta, hogy a szóban forgó 102-es paragrafus alkalmazása Breivik ügyében még csak egy eshetőség.

A rendőrség eddig a terrorcselekményekre vonatkozó 147-es cikk első két bekezdése alapján javasolt vádemelést, amely 21 évig terjedő börtönbüntetést ír elő. Ennek első bekezdése "a társadalom alapvető működésének súlyos destabilizálását" tartalmazza, a második pedig "a lakosságon belüli félelemkeltés" szándékát. Sturla Henreiksboe rendőrségi szóvivő megjegyezte, hogy nem zárnak ki más vádpontokat sem. "Végleges döntés még nem született" - tette hozzá.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelenti. Bár elismerte tettét, vádemelésre csak a vizsgálat után kerülhet sor a norvég jogrend szerint.

A pénteken elkövetett merényletekben 76 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviket hétfőn, délután egy órakor hallgatta meg a bíróság. A férfi elismerte tettét, de azt mondta, hogy büntetőjogi értelemben nem tartja magát bűnösnek. A hétfői tárgyalásról bővebben ebben a cikkünkben olvashat, a merényletről szóló összes cikkünket pedig ezen az oldalon találja.