Feleslegesen exhumáltatta Chávez Simon Bolivar holttestét

Vágólapra másolva!
A venezuelai elnök kérésére exhumálták és megvizsgálták Simon Bolivar holttestét, hogy kiderüljön, igaza van-e Cháveznek, aki azt állítja, hogy a dél-amerikai függetlenségi háború hősét meggyilkolták. A tudósok nem találtak mérgezésre utaló nyomokat, de az elnök hitét nem sikerült megrengetni.
Vágólapra másolva!

Nem találtak bizonyítékot Hugo Chávez elnök gyanújára a tudósok, miután megvizsgálták Simon Bolivar holttestét - írja a BBC. Chavez tavaly nyáron exhumáltatta a dél-amerikai függetlenségi mozgalom hősét, aki a korabeli beszámolók szerint Bolivar tüdővészben halt meg Kolumbiában 1830-ban, de Chávez azt gyanítja, hogy megölték.

A tudósok megvizsgálták a csontokból nyert DNS-mintákat és a csontváz fogait, de nem találtak semmi nyomot arra, hogy Bolivart megmérgezték volna. Chávez a vizsgálat eredményének bejelentése után azt mondta a parlamentben, hogy ha nincs is bizonyítéka, továbbra is úgy hiszi, hogy Simon Bolivart megölték.

Simon Bolivar harcolta ki a 19 században több más dél-amerikai országgal együtt Venezuela függetlenségét is, róla nevezték el az ország hivatalos fizetőeszközét, de többek között Bolíviát is. Hugo Chávez példaképének tekinti a szabadságharcos Bolivart, gyakran hangoztatja, hogy Bolivar inspirálja az ő "szabadságharcát" is. A BBC megjegyzi, hogy több történész véli: Bolivar nem értene egyet a venezuelai elnök politikájával.