Észak-Korea a fegyverszünet évfordulóján kezd hadgyakorlatba

Vágólapra másolva!
Szerdától kezdheti meg partraszállási gyakorlatait az észak-koreai hadsereg a Kína és a Koreai-félsziget között elterülő Sárga-tengeren. Szöuli források úgy tudják, a hadgyakorlatban részt vesz majd a légierő, a haditengerészet és szárazföldi csapatok is.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású hadgyakorlatra készül Észak-Korea a Sárga-tengeren - jelentette kedden a dél-koreai sajtó szöuli kormányforrásokra hivatkozva.

A hadgyakorlat valószínűleg már ezen a héten megkezdődik, és szokatlan módon várhatóan a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi csapatok is részt vesznek benne. Az észak-koreai hadsereg már kötelékbe állította hadihajóit az ország nyugati partvidékén fekvő Nampo kikötőjében, illetve MIG-21-es típusu vadászgépeket vezényelt a közelben fekvő Oncson támaszpontra - írják helyi lapok. A Yonhap hírügynökség úgy tudja, hogy a partraszállási hadgyakorlat megkezdése szerdától várható. Ezen a napon lesz a két Korea közötti fegyverszüneti megállapodás aláírásának 58-ig évfordulója.

"A nyári hadgyakorlatok megszokottak Észak-Koreában, de az meglehetősen szokatlan, hogy a fegyverszünet évfordulóján az egész hadsereg közös műveletet végez" - írta a Yonhap. A hírügynökség forrása szerint a gyakorlatozás Phenjan válasza arra, hogy Dél-Korea megerősítette a védelmet a sárga-tengeri határ mentén található Jonpjong szigeten.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség hétfőn bejelentette, hogy Kim Dzsong Il, valamint legkisebb fia és valószínű örököse, Kim Dzsong Un a haditengerészet pjongjangi parancsnokságán járt. Hasonló látogatásról legutóbb 2002-ben adott hírt a média.