Eszeveszett menekülésről mesélt a norvég lövöldözés megkímélt túlélője

Vágólapra másolva!
Farkasszemet nézett a norvég lövöldözővel, de mégis életben maradt az a 21 éves fiatal, aki egy francia televíziónak részletesen is beszámolt a múlt pénteki norvégiai vérengzésről. A fiú szerint Anders Behring Breivik a sátrakat is egyesével kutatta át Utöya szigetén az elbújt fiatalok után kutatva, és még a holttesteket is rúgásokkal ellenőrizte, nehogy valakit is életben hagyjon.
Vágólapra másolva!

Csodálatos menekülésről számolt be a France 24 francia hírtelevíziónak a norvég lövöldözés egyik túlélője, aki a kórházi ágyán nyilatkozott a múlt pénteki vérengzésről. A 21 éves önkéntes, Adrian Pracon váll-lövéssel élte túl a legalább 68 áldozatot követelő vérengzést Utöya szigetén, noha menekülés közben kétszer is szembetalálkozott a válogatás nélkül gyilkoló Anders Behring Breivikkel.

A fiú szerint az utöyai táborba már a lövöldözés kezdete előtt megérkezett a hír, hogy valaki bombát robbantott a kormány oslói székházánál, és ezért a fiatalok meg voltak rémülve. A szigeten a támadás előtt az a hír járta, hogy a rendőrség embereket küld a szigetre, akik majd tájékoztatják őket a helyzetről és a biztonsági óvintézkedésekről. Sokan azért féltek, mert a kormánypárt ifjúsági szervezetének tagjaként ismerték a kormány székházánál dolgozókat, és értük aggódtak - mesélte Pracon.

A fiú saját bevallása szerint épp a szigeten lévő üzletben volt, hogy élelmiszert vásároljon, amikor az első lövéseket meghallotta. "Később megtudtam, hogy egy rendőrtisztnek öltözött férfi összehívta a táborozókat, és azt állította, hogy tájékoztatni akarja őket a helyzetről" - mesélte a France 24-nek. "De aztán előrántotta a fegyverét, és tüzet nyitott a tömegre".

A fiú szerint az emberek minden irányban próbáltak menekülni, Breivik pedig mindenkit lelőtt, akibe belebotlott. Ő az erdőben keresett fedezéket, és visszanézve látta, hogy a lövöldöző egyesével ellenőrzi a sátrakat, és az ott megbúvó fiatalokat is lelövi. "Miután úgy döntött, hogy végzett [a sátraknál], elindult az erdő felé, ahol elbújtam. Ekkor lerohantam a partra, és a jeges vízbe vetettem magam" - emlékezett a túlélő.

Pracon megpróbált átúszni a 800 méter távolságban lévő szomszéd szigetre, de a ruhái lehúzták, és ezért majdnem megfulladt. Mikor elkezdett visszaúszni a part felé, látta, hogy lövedékek csapódnak a vízbe körülötte - mesélte. "Néha eltalált valakit, és a lövés vörösre festette a vizet. Aztán ott láttam magam előtt 15 méterre, a parton". A fiú szerint Breivik ráemelte a fegyverét, mire ő könyörögni kezdett az életéért. "Aztán váratlanul leeresztette a puskát, és elsétált. Nagyon furán éreztem magam. Megkímélt" - mondta.

A tömeggyilkos azonban a fiú szerint később visszatért, miután mintegy 25 túlélő gyűlt össze a parton. Az újabb lövöldözést Pracon szerint csak hárman élték túl. "A sziklákon feküdtünk a holttestek között, halottnak tettetve magunkat. Ő közelebb lépett, és rugdosni kezdte a testeket, hogy lássa, ki van még életben" - emlékezett, hozzátéve, hogy közvetlenül maga mellett hallotta a gyilkos lépteit és nehéz légzését. Breivik megtöltötte a fegyverét, és vállon lőtte a fiút: a túlélő szerint ezzel szerencséje volt, mert a lövöldöző valószínűleg a fejére célozhatott, de elvétette.

Mikor a rendőrök és a mentők megérkeztek, a túlélőket csónakkal vitték kórházba: az Adrian Pracon mellett fekvő lány is életben maradt, őt lábon lőtte a lövöldöző. "A fizikai fájdalom semmi a lelki fájdalomhoz képest" - mondta a France24-nek, hozzátéve, hogy a mészárlás óta nem látta a többi túlélőt, de hamarosan találkozhat velük.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén Breivik lőfegyverrel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen hetvenhatan vesztették életüket, négy embert eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok korábban 93 halottról beszéltek, de kiderült, túlbecsülték az áldozatok számát (erről itt olvashat).