Bírált egyes magyarországi intézkedéseket, többek között az új egyházügyi törvényt az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője egy washingtoni képviselőházi meghallgatáson, amelyen többek között Magyarország volt a téma. A tisztviselő szerint aggályos például az, hogy a kormányoldal nem egyeztet megfelelően az ellenzékkel és a civil szervezetekkel.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága Európával és Eurázsiával foglalkozó albizottságának keddi meghallgatásán több más közép- és kelet-európai ország mellett Magyarország is szerepelt a napirendi pontok között. Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet volt igazgatóhelyettese beszámolójában arról beszélt, hogy jelenleg Magyarországon az alkotmányozási folyamat részeként a parlament sarkalatos törvények egész sorát fogadja el anélkül, hogy egyeztetne az ellenzékkel vagy a civil társadalom képviselőivel. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok Magyarországot partnernek tekinti, és szoros kapcsolatot ápol vele, több olyan témakör is van - például a bíróságok függetlensége és a sajtószabadság kérdése -, amely aggodalomra ad okot.

A demokratikus fejlődés nem ér véget az európai uniós tagsággal - hangzott el az albizottság meghallgatásán, ahol felidézték Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szavait, aki júniusi budapesti látogatásán úgy fogalmazott, hogy "Magyarország barátaiként kifejezzük aggodalmunkat az igazságszolgáltatás függetlensége és a szabad sajtó iránti elkötelezettség ügyében".

Magyarország fontos tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak, a kormány azonban a kétharmados többségét arra használja, hogy az alkotmány megváltoztatásával szilárdítsa meg a hatalmát, és korlátozza a jövőbeni kormányok mozgásterét - mondta a helyettes államtitkár. A többi között példaként említette, hogy a kormány a saját embereit ültette a médiát felügyelő hatóságba, amely súlyos büntetéseket róhat ki a médiumokra, ha a híradásaik nem "kiegyensúlyozottak" vagy "sértik az emberi méltóságot".

Melia közölte, hogy arra kérik a magyar kormányt, gondolja újra a nemrég elfogadott egyházügyi törvényt, amely 14 egyházon kívül minden más vallási csoportot új regisztrációra kötelez, sértve ezzel a vallásszabadságot Magyarországon. Melia hozzátette, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező hónapokban folytatni fogja a széleskörű párbeszédet Magyarországgal, miközben a kormány az új alkotmány megvalósításán dolgozik.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország nem szerez-e túlságosan nagy befolyást Magyarországon, Thomas Melia azt válaszolta, hogy a magyarok a szovjet megszállás óta ellenszenvet táplálnak az orosz térnyeréssel szemben. Ennek bizonyítékát látja a nemrég Budapesten felavatott Ronald Reagan szoborban is. Hozzátette, hogy véleménye szerint a magyarok tisztában vannak az ország környezetével, és az elmúlt két évtizedben mindig leváltották azt a kormányt, amellyel elégedetlenek voltak, tehát képesek maguk dönteni, ha akarnak.

A meghallgatáson, ahol a kelet-európai kisebbségek helyzete is szóba került, elhangzott, hogy a magyar soros uniós elnökség egyik kiemelkedő eredménye volt az uniós romastratégia elfogadása.