Ügyvédje szerint mentálisan sérült a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Drogokat vett be a támadás előtt, hogy elég erős és hatékony legyen, és azt képzelte, egy hatvan évig tartó háborút robbant ki a támadásokkal - mondta Breivikről ügyvédje, miután a börtönben beszélt a védencével. Az ügyvéd szerint az egész ügy arra mutat, hogy Breivik őrült.
Vágólapra másolva!

Az egész történet azt mutatja, hogy Breivik őrült - mondta a 76 ember megölését beismerő norvég gyilkos védügyvédje. Az AP hírügynökség szerint Geir Lippestad ügyvéd azok után nyilatkozott a sajtónak, hogy a börtönben beszélt védencével, a pénteki oslói támadások gyanúsítottjával, Anders Behring Breivikkel.

Az ügyvéd szerint Beivik drogokat vett be, hogy "erős, éber és hatékony" legyen. "Az hitte, hogy ez egy hatvan évig tartó háború kezdete lesz. A gondolatai nagyon... nos, nem akarok többet mondani arról, hogy mi van a fejében, de ezt hiszi" - mondta az Lippestad. "Úgy tekint magára, mint egy harcosra. Háborút kezdett, és büszke rá" - mondta Lippestad, aki szerint Breivik "nagyon hideg" személyiség.

Valakinek el kellett vállalnia a védelmét - mondta Lippestad, de a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy védence nem adott neki tanácsokat vagy utasításokat, hogyan védje, és nem is fogadna el ilyeneket. Az egész ügy azt mutatja, hogy védence őrült - mondta az ügyvéd. Breivik azt mondta neki, hogy egy iszlámellenes csoport tagja volt, amelynek két sejtje van Norvégiában, és több további külföldön.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban a kormány székházánál, majd Oslo közelében, Utöya szigetén a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában Breivik tüzet nyitott a fiatalokra. A támadásokban összesen 76 embert ölt meg. A férfi, aki naplójában a magyar történelmet is emlegette, hétfőn tett vallomást a bíróságon (erről itt olvashat). Tettét beismerte. A norvégiai merényletről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.