Végrehajtók foglalták le Münchenben a thai trónörökös magángépét

Vágólapra másolva!
Egy korábbi autópályaépítésből visszamaradt követelés biztosítékaként vették zár a Bajorországban vakációzó thai koronaherceg magángépét. A német végrehajtók szerint a gép állami tulajdon, a bangkoki kormány szerint viszont nem az, és a diplomáciai kapcsolatok bánhatják az akciót.
Vágólapra másolva!

Komoly diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy két hete a müncheni repülőtér egyik hangárjában vesztegel Maha Vajiralongkorn thaiföldi koronaherceg Boeing 737 típusú magánrepülőgépe. A gép ajtajára bírósági végzést ragasztottak, amely szerint a trónörökös akkor kaphatja vissza, ha a thai kormány kifizet 20 millió eurót (mintegy 5,3 milliárd forintot), amivel állítólag egy német cégnek tartozik.

Az 58 éves Vajiralongkorn eredetileg vakációra érkezett Bajorországba, ahol egy vidéki birtokon epret szedett, játékboltokban válogatott és curry-szószos német kolbászt evett - írta a Spiegel című német lap angol nyelvű cikke. A repülőgépét azonban bírósági végrehajtók vették zár alá, a Walter Bau nevű építőipari cég követelése fejében. A cég még az 1990-es években épített egy autópályaszakaszt Thaiföldön, amiért a mai napig tartozik neki a bangkoki kormány.

A thai kormány szerint a követelés fejében lefoglalt gép nem állami tulajdon, hanem a királyi család személyes vagyonához tartozik. Az ügyben a thai külügyminiszter, Kasit Piromya július közepén személyesen utazott Berlinbe, hogy elintézze a gép zárlatának feloldását. A német szövetségi kormány szerint ez az ügy nem tartozik rájuk, hiszen nem avatkozhatnak bele bírósági eljárásokba. Piromya szerint viszont a német-thai kapcsolatok bánnák, ha nem találnának sürgősen mindenkit kielégítő megoldást.

A herceg azóta egy másik géppel hazatért Thaiföldre. A landshuti városi bíróság szóvivője, Christoph Fellner a Spiegelnek azt mondta, nem számítanak arra, hogy a közeli jövőben kifizetik a 20 millió eurót, ezért a gép egyelőre a müncheni hangárban marad. Werner Schneider végrehajtó azt mondta a Bild am Sonntag című lapnak: ha a herceg másik géppel térne vissza Németországba, kész lenne azt is zár alá venni.