A norvég tömeggyilkost meglepte, hogy nem állították le a merénylet előtt

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
Meglepődött a 76 ember halálát okozó Anders Behring Breivik, hogy senki sem állította meg az oslói robbantás után. Ügyvédje elmondása szerint a terrorizmussal gyanúsított merénylő arra számított, megölik, mielőtt eléri az Utöya szigetet, ahol végül hatvannyolc embert lelőtt.
Vágólapra másolva!

A norvég merénylő azt mondta az ügyvédjének, hogy meglepődött, hogy senki sem állította meg közvetlenül az oslói robbantások után - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap.

Anders Behring Breivik azt is elmondta az ügyvédjének, hogy arra számított, megölik, mielőtt eléri az Utöya szigetet, ahol végül hatvannyolc embert lelőtt. Geir Lippestad, a merénylő ügyvédje azt mondta, hogy Breivik egy "nagyon hideg ember", aki drogokkal tartotta magát ébren a lövöldözések alatt.

Ügyvédje elmondása szerint Breivik, aki egy magyar mozgalomnak is írt levelet a támadások előtt, kicsit meglepődött, hogy "sikerült" a merénylet. "Az ő agyában ez siker. Arra számított, hogy a rendőrség, vagy valaki más leállítja pénteken. Az is megdöbbentette, hogy egyáltalán eljutott Utöya szigetére" - mondta az ügyvéd.

A jogász elmondása szerint Breivik azt hitte, hogy meg fogják ölni az oslói robbantások után, vagy a szigeten, de arra is gondolt, hogy a hétfői bírósági meghallgatáson öli meg valaki. "Most is azt hiszi, hogy meg fogják ölni" - jelentette ki az ügyvéd, aki szerint a merénylő mentálisan sérült.

A pénteken elkövetett merényletekben Anders Behring Breiviket hétfőn, délután egy órakor hallgatta meg a bíróság. A férfi elismerte tettét, de azt mondta, hogy büntetőjogi értelemben nem tartja magát bűnösnek.

Az ügyészség most azt mérlegeli, hogy megvádolják-e az egyelőre terrorizmussal gyanúsított férfit emberiség elleni bűncselekménnyel is, amely akár harminc év börtönnel is büntethető.

A hétfői tárgyalásról bővebben ebben a cikkünkben olvashat, a merényletről szóló összes cikkünket pedig ezen az oldalon találja.