"Nem éreztem semmilyen nagy örömöt" - először beszélt Bin Laden haláláról George W. Bush

Vágólapra másolva!
Először beszél nyilvánosan az Egyesült Államok volt elnöke arról, hogy mit is érzett valójában a 2001. szeptember 11-ei támadások idején, és mit akkor, amikor megtudta, hogy az amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. George W. Bush éppen két nappal Bin Laden megölése után adott interjút a National Geographic tévécsatornának.
Vágólapra másolva!

A volt amerikai elnök először a National Geographic csatornánanak beszélt arról, mi játszódott le benne a 2001. szeptember 11-ei támadások idején, és mit gondol Oszama bin Laden haláláról. A merényletek tizedik évfordulójára készült interjút augusztus 28-án mutatja be a tévécsatorna - írja internetes oldalán a Hollywood Reporter.

Az Egyesült Államok volt elnöke ezzel tulajdonképpen megtörte önként vállalt "száműzetését", eddig ugyanis nem nyilatkozott a médiának e témákról. A National Geographic amúgy két nappal azután készített interjút Bushsal, hogy az Egyesült Államok különleges egységei két fejlövéssel végeztek az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével a pakisztáni Abbottabadban.

A National Geographic Peter Schnall New York-i filmest kérte fel az interjú elkészítésére. Schnall már korábban is dolgozott a csatornának, az ő nevéhez fűződik például a 2009-es, nagy sikerű "Az Air Force One fedélzetén" című dokumentumfilm is.

A filmes az interjúkészítés körülményeiről elmondta, hogy Bush nem kérte el előre a kérdéseket, és nem kellett végső jóváhagyást sem kérni tőle. Schnall két napon át, május 3-án és 4-én kérdezgette Busht a 2001-es merényletekről, és Bin Laden haláláról, és a filmes szerint az eredmény az lett, hogy a beszélgetés egy nagyon személyes nézőpontból mutatja be a napot, amely megváltoztatta a világot.

"Az első, ami eszembe jutott az volt, jól van-e a feleségem" - mondta Bush az interjúban arról, mi volt az első gondolata a tíz évvel ezelőtti amerikai terrortámadások idején. "A második az volt, jól vannak-e a lányaink. Aztán sikerült beszélnem Laurával, biztonságos helyen volt, beszélt a lányokkal, és ők is jól voltak" - mondta a volt elnök.

George Bush az interjúban elmondta, hogy nagyon hálás, amiért Bin Laden halott. Épp a dallasi Rise No. 1 nevű étteremben volt a feleségével, Laura Bushsal, amikor a titkosszolgálat közölte vele, hogy a Fehér Házból keresik. Bush hazament, és Obama elnök közölte vele a híreket. "Nem éreztem semmilyen nagy örömöt" - mondta Bush. "Egyfajta lezárást éreztem. És hálás voltam, hogy győzött az igazság" - nyilatkozta az Egyesült Államok volt elnöke.