Feldühödött szerbek gyújtottak föl egy koszovói határállomást

szerbia, koszovó, felgyújtott határátkelő, tűzpárbaj a felfegyverzett szerb civilek és a NATO békefenntartók között a jarinjei határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Néhány órával azután, hogy visszavonták a jarinjei határról a koszovói különleges rendőri egységeket, közel kétszáz szerb fiatal gyújtotta fel a határállomást szerdán este. A felfegyverzett szerb civilek és a NATO békefenntartók között tűzpárbaj alakult ki, az eddigi jelentések szerint nincs sérültje az incidensnek.
Vágólapra másolva!

Feldühödött szerbek felgyújtották szerdán a jarinjei határátkelőt, amely a zömmel albánok lakta Koszovó északi részén, a Szerbiával közös határon fekszik. Mintegy kétszáz fiatal férfi este hét óra körül támadta meg a határállomást. Égő benzinespalackokat hajigáltak az épületre, amely lángba borult. Később lövéseket lehetett hallani a térségből - közölték szemtanúk.

Állítólag a felfegyverzett szerb civilek és a NATO koszovói békefenntartói erejének helyszínen tartózkodó egysége között tört ki tűzpárbaj. A B92 szerbiai rádió jelentése szerint nincsenek sérültjei az incidensnek.

Ugyanakkor a Leposavic településről Jarinjébe vezető úton néhány perccel este nyolc óra előtt támadás érte a Tanjug szerbiai hírügynökség munkatársait. Az operatőrt fejbe vágták egy kamerával, a vágót megverték, egyedül a riporter úszta meg sebesülések nélkül a támadást. Az operatőr csonttörést és zúzódásokat szenvedett, sérüléseit Lesak településen látták el.

Boris Tadic szerb államfő az erőszak azonnali leállítására szólított fel, és nyugalomra intette a koszovói szerbeket. Az elnöki hivatal sajtószolgálata által kiadott közleményben Tadic leszögezte, hogy "az erőszakos cselekményeket végrehajtó huligánok nem Szerbia népét védelmezik".

Forrás: AFP
Szemtanúk szerint a feldühödött szerbek égő benzinespalackokat hajigáltak az épületre

A jarinjei gyújtogatás néhány órával az után történt, hogy visszavonták két vitatott határátkelőről, a jarinjeiről és a brnjakiról a koszovói különleges rendőri egységeket. Helyüket szerb és albán nemzetiségű rendőrök, illetve vámosok vették át.

A koszovói kormány kiterjesztené fennhatóságát

Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására kedd hajnalban indult el a koszovói rendőrség különleges egységének akciója a két határátkelő elfoglalására. Ezt azzal indokolta, hogy kormánya érvényt akar szerezni annak a múlt heti intézkedésnek, amellyel megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba. Márpedig Jarinjén és Brnjakon át továbbra is bejuthattak szerb áruk Koszovóba.

Ez volt a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére - írta a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából hatvanezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek, és autóikon szerbiai a rendszámtábla.

Az Európai Unió elítélte a koszovói albánok rendőri akcióját, a NATO pedig kéksisakosokat vezényelt a térségbe, hogy enyhítse a feszültséget.