Felhúzták Nagybányán a roma családokat elkerítő falat

Vágólapra másolva!
Helyi fotó- és képzőművészek alkotásaival dobná fel a nagybányai polgármester azt a két méter magas falat, amelyet a romák lakta panelházak köré húztak fel. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháború zsidó negyedeire emlékeztet.
Vágólapra másolva!

Megépült Nagybányán az a fal, amely két, többnyire roma családok által lakott panelházat kerít körbe - adta hírül a Krónika című napilap. A lap szerdai tudósításában beszámol arról, hogy a két méter magas falat az önkormányzat építtette meg, állítása szerint azért, mert a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és sok a bűncselekmény a környéken.

A fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelházat és annak környékét is felújította. A város polgármestere, Catalin Chereches elmondta, hogy helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik majd el a betonfalon. A polgármester szerint a fal célja nem az, hogy gettót alakítson ki a háztömbökből, és kitart amellett, hogy a falat azért építették, hogy megvédjék a gyerekeket a nagy forgalomtól.

A román országos diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított a polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a fal megépítése szegregációnak minősül-e, vagy sem - nyilatkozta a lapnak Asztalos Csaba, a testület elnöke.

Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Ez a férfi a fallal elkülönített lakótelep házai között áll