Napozóágy és személyi edző vár a norvég tömeggyilkosra

Bastoey luxusbörtön, Norvégia, börtön
Vágólapra másolva!
Gyilkosokat, erőszaktevőket és drogcsempészeket is kényelmes körülmények között tartanak fogva azokban a norvég börtönökben, amelyek célja nem a büntetés, hanem a rabok rehabilitációja. A norvég börtönrendszer nagy súlyt fektet a rabok jogaira és jólétére, az őröknek nincs fegyverük, mindenkinek próbálnak munkát, elfoglaltságot adni. Bár egyelőre a világtól elzárva tartják, ilyen helyre kerülhet a múlt pénteki oslói tömeggyilkosság elkövetője is.
Vágólapra másolva!

Láncfűrésszel vágnak fát, hatalmas késekkel készítik saját ebédjüket, szobájukban pedig plazmatévék előtt, kanapékon pihenik ki a falmászás vagy a zenekari próba fáradalmait a rabok Norvégia börtöneiben. Nemcsak a piti tolvajok, de a gyilkosok, a drogcsempészek és a nemi erőszakot elkövető norvég elítéltek is kényelmes körülmények között töltik büntetésüket több büntetés-végrehajtási intézményben, amelyek távolról sem hasonlítanak a sötét, zárt európai fogdákra - derül ki a Foreign Policy című amerikai magazin összeállításából. Az országban számos olyan börtön található, amelyben az őrök fegyvertelenek, és a rabokkal barátkoznak, az elítéltek pedig szabadon jönnek-mennek.

Norvégia a világ egyik leggazdagabb és legritkábban lakott országa, ahol a bűnelkövetési ráta kifejezetten alacsony, és így általában a bűnelkövetők megítélése is teljesen más, mint Európa többi részén. A Time magazin tavalyi riportja szerint az országban összesen mintegy 3300 elítéltet tartanak fogva börtönökben, 100 ezer emberre mindössze 69 elítélt bűnöző jut, miközben például az USA-ban 753. Az országban nincs halálbüntetés, és a legnagyobb kiszabható börtönbüntetés 21 év, így a norvég büntetés-végrehajtás teljes mértékben arra épül, hogy a legkeményebb bűnözők is visszatérhetnek a társadalomba. Igaz, 21 év után ötévente meg lehet hosszabbítani büntetésüket, ha a bíróság úgy ítéli meg, még mindig veszélyesek a társadalomra.

Az amerikai vagy brit büntetés-végrehajtási modellel ellentétben itt nem az elítéltek megbüntetésére, hanem az átnevelésére helyezik a hangsúlyt, hogy a rabok élete új értelmet nyerjen. "Az, hogy megfosztjuk őket a személyes szabadságuktól egy időre, épp elég büntetés önmagában is" - nyilatkozta a Daily Mail című brit lapnak tavaly egy norvég börtöntiszt. "Itt nincs szükség durva körülményekre. A társadalomnak és az egyéneknek is félre kell tenniük a bosszúszomjukat, és többé nem szabad a börtönökre úgy gondolniuk, mint a büntetés és a fájdalom megtestesítőire" - mondta a tiszt. A raboknak inkább speciális programokat, foglalkozásokat, képzéseket biztosítanak, hogy megtanuljanak tisztességesen élni.

Idilli szigetbörtön és természetbe olvadó luxusbörtön

A norvég modell egyik mintapéldája az Oslótól délre, a szárazföldtől mintegy 3 kilométerre található Bastöy-sziget, ahol az ország egyetlen szigetbörtöne található - derül ki a Daily Mail riportjából. A lap szerint a sziget egyike az ország 4 kevéssé szigorúan őrzött börtönének. A börtönben élő 120 ember lakhelye inkább tűnik egy kényelmes házakból álló norvég falucskának: a rabok szabadon sétálhatnak a sziget erdei útjain, szabadon úsznak vagy halásznak a tengerben, de játszhatnak a sziget tenisz- és focipályáin is. Az elítéltek szépen bebútorozott, kábeltévével ellátott bungalókban laknak, közösen étkeznek a műalkotásokkal díszített ebédlőben, és napozóágy, szauna, moziterem is a rendelkezésükre áll.

A szigeten nincsenek cellák, rácsok, vagy térfigyelő kamerák - írja a Daily Mail: a magát a világ első önellátó "ökológiai börtöneként" hirdető intézményben a gyilkosok és más bűnözők maguk végzik a napi kétkezi munkát. A szigetre közlekedő komp kikötőjében is egykori gyilkosok dolgoznak, akik egy nap talán hajóskapitányként térnek vissza az életbe. A lap szerint más elítéltek láncfűrészt, baltákat, késeket is a kezükbe kapnak a munkájukhoz. Arne Kvernvik Nilsen, a börtön vezetője szerint ennek ellenére sosem történt a börtönben erőszakos cselekmény: "Egyszer egy fogoly megszökött egy elkötött halászhajón, de őt is elfogták, és az lett a büntetése, hogy elvitték innen egy hagyományos, zárt börtönbe" - mesélte a lapnak.

Forrás: AFP/Sveinung U. Ystad
A Bastöy álmos falura hasonlít (a képre kattintva galéria nyílik)

A Bastöy a börtön vezetője szerint egy folyamatosan zajló kísérlet, de Norvégiában az úgynevezett "zárt börtönök" sem sötétségükről, zsúfoltságukról vagy vaságyaikról híresek. A 2010-ben átadott, 1,5 milliárd koronából (52 milliárd forint) épített Halden börtön például a Foreign Policy amerikai lap szerint inkább egy szállodára vagy egy elegáns ifjúsági szállóra hasonlít. Az ország legveszélyesebb bűnözőit őrző, Norvégia legbiztonságosabb börtönének számító intézmény 30 hektáron terül el, és megnyitásakor a világ legemberibb börtönének nevezték. Az építészek még arra is ügyeltek, hogy a komplexumot körbekerítő betonfal tetejét legömbölyítsék, hogy "ne tűnjön olyan ellenségesnek".

Fegyvertelen őrök és közös foci

A napokban több külföldi lap is azon spekulált, hogy Anders Behring Breiviket a Halden börtönbe zárhatják. Bár a börtön valóban veszélyes gyilkosok lakhelye és a legjobban őrzött norvég fogda, egyelőre ezt nem lehet biztosan tudni. A múlt pénteki tömeggyilkosság elkövetőjét egyelőre teljes elzárásban tartják.

A Time magazin riportja szerint a börtönt úgy építették meg, hogy minél jobban hasonlítson a külvilágra. A börtön egyik építésze a lapnak arról beszélt, hogy a betonfelületeket téglákkal, acéllal és vörösfenyővel burkolták, mert így az épületek "kevésbé tűnnek intézményszerűnek", és úgy néznek ki, mint ha a természetesen nőnének ki az erdőből. A börtöncellák a jobbféle kollégiumi szobákat is kenterbe verik, mindegyikben LCD-tévé és hűtőszekrény található, rácstalan ablakaikat pedig hatalmasra építették, hogy több fényt engedjenek be a szobába. Minden 10-12 cellára jut egy közös konyha és egy nappali, ahol kanapék, dohányzóasztalok és egyéb modern bútorok szolgálják a lakók kényelmét.

A Foreign Policy összeállítása szerint a börtönben hatalmas könyvtár áll a foglyok rendelkezésére friss magazinokkal, CD-kkel és DVD-kkel. A rabok saját zenekart alapíthatnak, és a kapott hangszerekkel próbálhatnak a próbateremben, majd akár albumot is felvehetnek a börtön stúdiójában. Az érdeklődőket zenetanár oktatja, a sportolni vágyók személyi edzőt kaphatnak, szabadon kocoghatnak a hatalmas udvaron, vagy akár falmászást is gyakorolhatnak.

Forrás: AFP/Sveinung U. Ystad
Férfi a Bastöy-szigeten (további képekért kattintson)

A börtön legszokatlanabb tulajdonsága mégsem a felszereltség, hanem a börtönőrök és rabok közötti közvetlen, kötetlen kapcsolat - írja a Time magazin. A norvég börtönben az őrök nem viselnek fegyvert, mert az "felesleges megfélemlítést és távolságot" okozna köztük és a rabok között. Ehelyett rendszeresen együtt ebédelnek az elítéltekkel, és gyakran együtt sportolnak velük. A rabok és az őrök egy csapatban játszanak, hogy "családias" érzést keltsenek - állítják a börtön vezetői. A börtön egyik falára - szintén a jó hangulat kedvéért - 1 millió dollárért festett hatalmas graffitit egy ismert norvég graffitiművész.

"A norvég börtönrendszer az emberi jogokra és a tiszteletre koncentrál" - mondta a Time magazinnak Are Hoidal, a Halden börtön vezetője, aki szerint mindez számukra egyáltalán nem szokatlan. A gondoskodás és a raboknak nyújtott jó élet pedig a statisztikák szerint meg is hozza a hatását: a norvég börtönökből szabaduló rabok mindössze 20 százaléka kerül két éven belül vissza újabb bűncselekmény miatt, míg az USA-ban vagy Nagy-Britanniában ez 50-60 százalék körül mozog.