Kitilt az USA 60 oroszt egy korrupciót feltáró jogász titokzatos halála miatt

Vágólapra másolva!
Hatvan olyan orosz tisztségviselő amerikai beutazását tiltja meg az Egyesült Államok, akiket felelősnek tart egy orosz jogász, Szergej Magnyitszkij haláláért. Magnyitszkij a börtönben halt meg, miután feltárt egy jól szervezett, jogtalan, pénzszerzésre irányuló akciót, amely mögött feltehetően magas beosztású orosz belügyi tisztségviselők álltak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy az ország beutazási korlátozásokat rendelt el hatvan olyan orosz tisztségviselővel kapcsolatban, akiket felelősnek tekintenek Szergej Magnyitszkij jogász 2009-ben vizsgálati fogságban bekövetkezett haláláért - adta hírül szerdán az orosz sajtó. Állítólag a szankciók részét képezi az érintettek amerikai bankszámláinak a befagyasztása is. Az intézkedést még nem bocsátották szavazásra a szenátusban, de a külügyminisztérium a beutazási korlátozást már bevezette.

Magnyitszkij azért került még 2009-ben vizsgálati fogságba, mert a Hermitage Capitalt, Oroszország akkori legnagyobb befektetési társaságát - amelynél külső tanácsadóként dolgozott - adócsalással gyanúsították meg, ő azonban feltárta, hogy a hamis vádak miatt tartott házkutatások során elvitték több cég iratait, és ezek segítségével magas beosztású belügyi tisztségviselők több mint 200 millió dollárnyi adót igényeltek vissza. Az illetékesek több vizsgálat során is arra a következtetésre jutottak, hogy minden jogszerű volt. Az orosz államfő mellett működő emberi jogi bizottság azonban rámutatott, hogy Magnyitszkij nem részesült orvosi kezelésben, halálát kínzások is okozhatták, és hogy az ügyében végig azok vezették a nyomozást, akiket ő meggyanúsított.

Az orosz fél még nem foglalt állást a szankciók ügyében, de megfigyelők szerint ezek lehűtik majd a kétoldalú kapcsolatokat. A Kommerszant című lap szerint az orosz kormány figyelmeztette Washingtont: a szankciók bevezetése esetén Moszkva felmondhatja az együttműködést az iráni, az észak-koreai és a líbiai kérdéskörben, és veszélybe kerülhet számos kétoldalú megállapodás, köztük az is, amely lehetővé teszi az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok szállításainak oroszországi áthaladását.

Az orosz külügyminisztérium és az állami duma korábban közölte: amíg a szankciókat nem vezették be, korai ellenlépésekről beszélni, de a duma jelezte, hogy ha lesznek korlátozások, "nem kell valami túl kifinomult diplomáciára számítani".

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, a Népi Szabadság Pártja (PARNASZ) elnevezésű ellenzéki szervezet egyik vezetője a Kommerszant című lapnak kijelentette: maga is mindent elkövetett a Magnyitszkij-ügy felelőseinek a megbüntetése érdekében. "A putyini kleptokrácia annyira elhatalmasodott, hogy az országon belül azt már senki nem tudja megfékezni" - mondta.

A Vedomosztyi című újság úgy vélekedett: a feketelistára a legjobb válasz az lenne, ha bírósági döntést lehetne idézni a bűnösök felelősségre vonásáról, vagy felmentéséről. A lap reményét fejezte ki, hogy ez előbb-utóbb lehetővé válik, és felidézte, hogy az elnöki emberi jogi bizottság fellépése nyomán bűnvádi eljárás indult két személy - igaz, egyelőre csak a börtönorvos és közvetlen felettese - ellen, de a feltárás folyamata legalább megkezdődött.