Csak jövőre kezdődhet meg a norvég merénylő pere az ügyész szerint

Vágólapra másolva!
A norvég királyi ügyészség legmagasabb rangú tagja csütörtökön bejelentette, hogy 2012 előtt nem kezdődhet meg a hat nappal ezelőtti, 76 halálos áldozatot követelő norvégiai tömeggyilkosságok gyanúsítottjának pere. Bár Anders Behring Breivik beismerte a merényletek elkövetését, vádemelés csak a rendőrségi vizsgálat lezárása után történhet meg.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteki norvégiai tömeggyilkosság gyanúsítottjának, a tetteit beismerő Anders Behring Breiviknek a pere nem kezdődhet meg 2012 előtt - közölte csütörtökön a királyi ügyész.

"Reméljük, hogy a jövő év folyamán elkezdődhet a per - mondta Tor Aksel Busch, a norvég ügyészség legmagasabb rangú személyisége az NRK közrádiónak. "A vádirat nem lesz kész az év vége előtt, ebből kell kiindulni" - mondta az ügyész.

Bár a férfi elismerte a merényletek elkövetését, vádemelés csak a vizsgálat után történhet. A vizsgálat pedig bonyolult, "a rendőrségnek időre van szüksége" - magyarázta Ingunn Fossgard, az ügyész egyik helyettese.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelenti. A rendőrség egyelőre csak terrorizmus miatt javasol vádemelést a férfi ellen, amiért 21 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de a sajtó szerint az ügyészség vádat emelhet emberiség elleni bűntett címén is, ami harminc évig terjedő börtönnel sújtható. "Minden lehetőséget tanulmányozni fogunk" - mondta Fossgard.

Közben a rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy nem keresik tovább az Utöya sziget körül eltűnt embereket. A szigeten Breivik 68 embert lőtt le.

A pénteken elkövetett merényletek után Anders Behring Breiviket hétfőn, délután egy órakor hallgatta meg a bíróság. Breivik elismerte tettét, de azt mondta, hogy büntetőjogi értelemben nem tartja magát bűnösnek.

A hétfői tárgyalásról bővebben ebben a cikkünkben olvashat, a merényletről szóló összes cikkünket pedig ezen az oldalon találja.