Közel háromezer ellenzéki tűnt el Szíriában a jogvédők szerint

2011.07.28. 10:35

Egy jogvédő szervezet szerint 2918 ember tűnt el Szíriában, mióta márciusban elkezdődtek az országban a kormányellenes tüntetések - írja a Guardian című brit kap. A jogvédők szerint átlagban óránként egy ember tűnik a közel-keleti országban.

A szíriai kormányerők óránként egy embert fogtak el az elmúlt öt hónapban, az őrizetbe vételeket pedig titokban tartják - írja egy jogvédő szervezetre hivatkozva a Guardian című brit napilap.

Az Avaaz nevű szervezet becslései szerint összesen 2918 ember tűnt el, mióta március 15-én elkezdődtek a kormányellenes tüntetések Szíriában. A rendőri erőszak elől pedig emberek tízezrei menekültek el az ország északi részén található falvakból, városokból.

A Guardian szerint a fogvatartottak számáról a kormányellenes tüntetők hálózata tájékoztatta a jogvédő szervezetet. "A brutálisan fellépő szíriai biztonsági erők a tömegből óráról órára békés tüntetőket rángatnak ki, akiket aztán többé nem látnak" - mondta Ricken Patel, a szervezet vezetője.

Egy fiatal szíriai nő az apja eltűnéséről beszélt a Guardiannek, a férfi Damaszkusz külvárosából tűnt el július 2-án. A lány szerint azért vitték el az apját, mert túl sokat beszélt a kormánnyal szembenálló politikai alternatívákról. "Mondtuk neki, hogy maradjon csendben, de nem tudott hallgatni" - fogalmazott. A lapnak nyilatkozó lány szerint a biztonsági erők egy gyorsétteremből vitték el az apját, akiről azóta sem hallottak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK