Támadásba lendültek a Kadhafi-ellenes lázadók Líbia nyugati részén

Vágólapra másolva!
Állításuk szerint sikeres offenzívát indítottak a kormányerők ellen a líbiai lázadók, és az ország nyugati részén elfoglaltak két várost. A líbiai polgárháborúban régóta patthelyzet alakult ki, a lázadók a NATO-támogatás ellenére sem tudnak áttörést elérni.
Vágólapra másolva!

Több száz fegyveressel indítottak támadást a líbiai lázadók a kormányerők ellen az ország nyugati részén csütörtök hajnalban - közölte a lázadók egyik szóvivője. Az offenzíva célja az volt, hogy elfoglaljanak két várost, biztosítva ezzel egy fontos utánpótlási útvonalat a tunéziai határ mentén.

A szóvivő szerint a lázadók mintegy száz kilométert nyomultak előre, és kiűzték a kormányerőket Dzsaus és Gazaja városából, és tovább nyomultak előre más, a kormány által ellenőrzött területek felé. A lázadók állítása szerint négy embert vesztettek, több fegyveresük megsebesült, illetve fogságba ejtettek 18 kormánykatonát.

Az öt hónapja tartó líbiai polgárháborúban egyelőre patthelyzet alakult ki. A Moammer Kadhafi ezredes uralma ellen lázadók sem tudtak áttörést elérni, annak ellenére, hogy a NATO a kormányerők elleni légicsapásokkal, egyes nyugati országok pedig pénzzel támogatják őket.

Jelenleg a lázadók ellenőrzik Kelet-Líbia nagyobb részét, nyugaton pedig Nafisza-hegységet és Miszrata kikötővárosát. Kadhafi ellenőrzi Tripolit és az ország nagyobb részét. A líbiai tévében szerdán közvetített hangüzenetben Kadhafi megadásra szólította fel a nyugati hegyekben lévő lázadókat, akik szerinte a NATO segítsége nélkül nem lennének képesek tartani az állásaikat.