Újraépítik a norvég lövöldözés helyszínét

Vágólapra másolva!
Eddig közel egymillió eurót gyűjtöttek össze arra, hogy újraépítsék az Osló közelében található Utöya szigetet, ahol a múlt héten egy merénylő 68 embert ölt meg.
Vágólapra másolva!

Átszámítva csaknem egymillió eurót gyűjtöttek össze arra, hogy újraépítsék az Osló közelében található Utöya szigetet, ahol a múlt héten egy merénylő 68 embert ölt meg.

A szállodaipari érdekeltségekkel rendelkező Petter Stordalen - aki egyike Norvégia tíz leggazdagabb emberének - 600 ezer eurót ajánlott föl. Ehhez jön az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából rajta keresztül fölajánlott több mint 300 ezer euró, és Chris de Burgh ír popénekes jótékonysági koncertjeinek bevétele.

A tervek szerint a pénzt a norvég fővárostól 40 kilométernyire fekvő 10 hektáros Utöya szigeten megvalósuló fejlesztésekre fordítják majd. A sziget 1950 óta a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének a tulajdonában van.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén a merényletek elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik lőfegyverrel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen hetvenhatan vesztették életüket, négy embert eltűntként tartanak nyilván. A tömeggyilkosságról szóló összes cikkünket itt olvashatja el.