Az ENSZ megnevezte a hat éve megölt libanoni kormányfő feltételezett merénylőit

Vágólapra másolva!
Az ENSZ felfedte a hat éve felrobbantott libanoni kormányfő feltételezett merénylőinek személyazonosságát. A szervezet ezzel azt akarja elérni, hogy libanoni kormány tartóztassa le a meggyanúsított négy férfit, de a feltételezett merénylők Hezbollah-kapcsolatai miatt erre kevés az esély.
Vágólapra másolva!

Egy ENSZ-bíróság nyilvánosságra hozta a hat év felrobbantott libanoni kormányfő feltételezett merénylőinek névsorát, mind a négy férfi kapcsolatban áll a libanoni siíta mozgalommal, a Hezbollahhal - írja a BBC brit közszolgálati médium. Rafik Hariri ellen 2005 februárjában követtek el halálos merényletet.

A bíróság határozatában azzal indokolta a nevek, személyleírások, fotók és életrajzok nyilvánosságra hozatalát, hogy ezzel kíván nyomást gyakorolni a libanoni kormányzatra az ügy felgöngyölítése érdekében. A Hezbollah jelenleg kulcsszerepet játszik a libanoni kormányban.

Hariri fia, Saad üdvözölte a feltételezett elkövetők személyazonosságának felfedését, "történelmi pillanatnak" nevezte azt Libanon életében. A Hezbollah vezetője szerint szó sem lehet a szervezet tagjainak kiadásáról, a személyazonosságok felfedését pedig egyértelműen a Hezbollah hátterű libanoni kormány elleni akcióként magyarázta.

Hariri, aki politikai karrierje mellett üzletemberként is sikeres volt (vagyonát több milliárd dollárra becsülték), először 1992-98 között, majd 2000-től 2004-ig volt Libanon miniszterelnöke. A 60 évesen elhunyt Hariri halála előtt egyre inkább az ellenzék érvelését tette a magáévá, akik a szíriai csapatok kivonását követelik az országból.

A robbantásos merényletet 2005-ben egy addig ismeretlen iszlám csoport vállalta magára, indoklásuk szerint tettükkel a Szaúd-Arábiában meggyilkolt mudzsahid testvéreik halálát bosszulták meg, Hariri szerintük a szaúdi "rezsim ügynöke és a gonosz eszköze" volt.