Beismerte bűnösségét a Rupert Murdoch arcába borotvahabot nyomó brit komikus

Vágólapra másolva!
Beismerte bűnösségét az a brit komikus, aki borotvahabbal lefújt papírtálcát nyomott Rupert Murdoch arcába a 80 éves médiacézár másfél héttel ezelőtti parlamenti bizottság előtti meghallgatásán. Jonathan May-Bowles a tárgyaláson keveset beszélt. Miután a bíró nem járult hozzá a következő tárgyalási nap May-Bowles nyaralása miatti elhalasztásához, a komikus feldúltan távozott.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát pénteki londoni bírósági tárgyalásán az a férfi, aki július 19-én egy borotvahabbal telefújt papírtálcát nyomott Rupert Murdoch arcába, a médiacézár a brit parlament egyik bizottsága előtt tartott meghallgatásán - írja a brit Guardian. Rupert Murdoch, James Murdoch és a News of The World más munkatársai az újságnál kirobbant lehallgatási botrány miatt voltak kénytelenek megjelenni a meghallgatáson.

A Murdochot megtámadó 26 éves férfi a bíróság előtt nem kívánt hosszabban beszélni, csak a nevét és személyes adatait erősítette meg a bíróság kérdésére.

A 15 percig tartó tárgyalás kínos közjátékkal fejeződött be, miután a következő tárgyalási napot augusztus másodikára tűzte ki a bíróság Jonathan May-Bowles védőügyvédje a tárgyalás elhalasztását kérte, mert védence éppen akkor nyaralt volna. Kérését a bíróság elutasította, a bíró szerint következményekkel kell szembenéznie a vádlottnak, ha nem jelenik meg a következő tárgyaláson.

May-Bowles, művésznevén Jonnie Marbles, akit apja és néhány barátja kísért el a bíróságra, a tárgyalás után csak annyit mondott, hogy a pénteki volt életének legmegalázóbb napja.

A komikus a július 19-i nyilvános meghallgatás közönségének sorai között ült, majd a rendőrség szerint felállt, és a zsúfolt teremben előrement, majd egy borotvahabbal befújt papírtálcát nyomott a 80 éves Rupert Murdoch arcába, és azt kiabálta, hogy Murdoch kapzsi. A támadót az incidens után megütötte Rupert Murdoch felesége, Wendi Deng.

Ettől eltekintve higgadt és visszafogott hangnemben zajlott a Nagy-Britanniát megrázó lehallgatási ügyről tartott meghallgatás, amelyet világszerte hatalmas médiaérdeklődés övezett. Rupert Murdoch már az ülés elején közölte, hogy szégyenletesnek tartja, ami az általa vezetett cég tulajdonában álló lapnál, a News of the Worldnél történt, de egyúttal jelezte, hogy nem tartja felelősnek magát a történtekért. A végig lassan és megfontoltan beszélő Murdoch szerint olyan emberek követték el a hibákat, akikben megbízott, de nem nevezte meg konkrétan, hogy kikre gondol.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jdzfLxzAfrAnOpdZ

A lehallgatási botrány már évekkel ezelőtt kirobbant, miután nyilvánosságra került, hogy a News of the World bulvárlap telefonok feltörésével jutott információkhoz. A lap és a kiadó azonban sokáig azt állította, hogy ezek elszigetelt esetek voltak, és a rendőrségi vizsgálat is ezt állapította meg. Július elején azonban kiderült, hogy nemcsak hírességek telefonját törték fel, hanem többek között egy meggyilkolt lányét is. A rendőrség új vizsgálatot indított, és már tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a lap két egykori főszerkesztőjét.