Olajvezetéket robbantottak fel Szíriában

Vágólapra másolva!
A szíriai vezetés ellenőrzése alatt lévő helyi hírszolgáltatók szabotőröket vádolnak azzal, hogy az ország nyugati részén, Homsz közelében megtámadtak egy olajvezetéket.
Vágólapra másolva!

"Felforgató banda vett célba egy olajvezetéket Homsz közelében hajnalban, és működésbe hozott egy házilag készített robbanószerkezetet Tell-Kalah körzetében" - közölte a SANA szíriai hírügynökség, hozzátéve, hogy a detonáció 15 méter átmérőjű krátert vájt a földbe. Az állami televízió terrortámadásról szólt, de áldozatokról vagy a károk nagyságáról nem.

Homszban van Szíria két olajfinomítójának egyike. A város - a libanoni határhoz közeli Tell-Kalahhal együtt - a Bassár el-Aszad elnök és kormánya elleni tüntetések egyik fő színtere. A kormányerők harckocsikkal is behatoltak oda.

A pénteki a második, Szíria olaj- és gázvezetékeit érő ilyen incidens volt az óta, hogy közel öt hónappal ezelőtt lázadás tört ki Aszad uralma ellen. Július 13-án a keleti Deir-ez-Zór tartományban egy földgázvezeték lobbant lángra, ami egyes jogvédő csoportok szerint robbantás következménye volt. Az olajipari minisztérium viszont azt hangoztatta, hogy karbantartás közben ütött ki tűz a vezetéken.

Az olajexport a damaszkuszi kormány fő devizaforrásai közé tartozik.