Novemberig vizsgálja két pszichiáter Breivik elmeállapotát

Vágólapra másolva!
Két pszichiátert rendelt ki a norvég rendőrség, hogy megvizsgálja a tömeggyilkossággal gyanúsított Anders Behring Breivik elmeállapotát. A szakértőknek novemberig kell eldönteniük, hogy büntetőjogilag felelősségre vonható-e Breivik.
Vágólapra másolva!

Két norvég pszichiátert bíztak meg azzal, hogy elvégezzék az elmeorvosi szakvizsgálatot Anders Behring Breiviken, az egy héttel ezelőtti, 76 halálos áldozattal járó kettős merénylet gyanúsított elkövetőjén, hogy megállapítsák: büntetőjogilag felelősségre vonható-e - közölte pénteken a norvég rendőrség. A szakértők a jövő héten kezdik meg munkájukat, és jelentésüket november 1-jéig kell elkészíteniük - jelentette be Paal-Fredrik Hjort Kraby, a nyomozás vezetője sajtóértekezletén.

Breivik beismerte a bűncselekmények elkövetését. "Annak eldöntését azonban, hogy bíróság elé állítható-e vagy nem, a szakemberekre kell bíznunk" - hangoztatta Hjort Kraby.

A nyomozásvezető elmondta, hogy péntek reggel megkezdték Breivik második rendőrségi kihallgatását, amelynek első óráiban a gyanúsított ugyanúgy viselkedett, mint korábbi kihallgatásán, vagyis nyugodt volt.

A norvég királyi ügyészség legmagasabb rangú tagja csütörtökön bejelentette, hogy 2012 előtt nem kezdődhet meg az egy héttel ezelőtti, 76 halálos áldozatot követelő norvégiai tömeggyilkosságok gyanúsítottjának pere. Bár Anders Behring Breivik beismerte a merényletek elkövetését, vádemelés csak a rendőrségi vizsgálat lezárása után történhet meg.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg "hivatalos gyanúsított", ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelenti. A rendőrség egyelőre csak terrorizmus miatt javasol vádemelést a férfi ellen, amiért 21 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de a sajtó szerint az ügyészség vádat emelhet emberiség elleni bűntett címén is, ami harminc évig terjedő börtönnel sújtható.

Mindent a norvég tömeggyilkosságról egy helyen itt, az [origo] tematikus aloldalán talál meg.