Nem foglalkozik a magyarellenes plakátokkal a szlovákiai reklámtanács

Vágólapra másolva!
Nem foglalkozik a szlovákiai reklámtanács a Bugár Béla által vezetett Híd-Most párt beadványával, amely kifogásolja a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az utak mentén országszerte elhelyezett magyarellenes óriásplakátjait. A pozsonyi főügyészség viszont vizsgálja a plakátokat, és a feljelentésüket átadták a vizsgálóbírónak.
Vágólapra másolva!

A különböző témájú és szövegű óriásplakátok legfőbb jelszava: "A magyar terjeszkedés ellen." A tanács szerint ez politikai hirdetésnek minősíthető, és a reklámkódex a politikai hirdetésekre nem vonatkozik. "A kódex első részében foglaltak alapján jártunk el, amely egyebek mellett arról szól, hogy a kódex nem vonatkozik a politikai reklámokra" - nyilatkozta Eva Rajcáková, a reklámtanács ügyvezető igazgatója a SITA hírügynökségnek vasárnap. Hozzátette, hogy ezek alapján a tanácsnak el kellett utasítania a beadványt.

Rajcáková elismerte, hogy a kódexben ugyan van egy paragrafus, amely tiltja az olyan reklámokat, amelyek "sértik egyes emberek faji-, nemzeti-, politikai- vagy vallási hovatartozását és nézetét". Szerinte azonban az SNS plakátjai "a magyar terjeszkedés ellen" megfogalmazású szöveggel lényegében politikai hirdetések, amelyek nem tartoznak a tanács hatáskörébe.

Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke nem ért egyet ezzel az érveléssel, de a maga részéről elismerte, hogy véleményüket nehéz lesz érvényesíteni. A Híd a közelmúltban tett feljelentést az SNS óriásplakátjai ellen, mert úgy véli, hogy azok nemzeti türelmetlenségre buzdítanak, és sértik az ország magyar lakosságát.

Az ügyészség vizsgálja a plakátokat

A politikus elmondta, hogy a szlovák főügyész hivatala már foglakozik az üggyel. A vizsgálatot a pozsonyi kerületi főügyészség fogja elvégezni. René Vanek, a pozsonyi ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a feljelentést átadták a vizsgálóbírónak, "aki dönt arról, hogy indul-e büntetőeljárás az ügyben".

A Ján Slota vezette SNS a kritikákra reagálva már korábban közölte, hogy nincs szándékában leállítani a kampányt és a vitatott óriásplakátokat eltüntetni az utak mentéről. Jana Benková, a párt szóvivője azt állítja, hogy szó sincs magyarellenességről, állítólagos céljuk "a szlovák nemzeti büszkeség és a szlovák nyelv helyzetének megerősítése" Szlovákiában.