Az utolsó pillanatban menekült meg a megvakítástól egy iráni férfi

2011.08.01. 12:37

A "szemet szemért" elv alapján megállapított büntetés végrehajtása előtt néhány másodperccel bocsátott meg támadójának az a nő, akit 2004-ben leöntött savval egy iráni férfi. Így a tettes megmenekült attól, hogy őt is megvakítsák. A támadás miatt megvakult és eltorzult arcú nő azt mondta, az országa miatt változtatta meg döntését.

Az utolsó pillanatban menekült meg a megvakítástól Madzsid Movahedi, aki 2004-ben savval öntött le egy iráni nőt, Ameneh Bahramit, mert nem akart hozzámenni feleségül - olvasható a brit Telegraph honlapján. Az iszlám jogrendszer alapján, a szemet szemért elvre hivatkozva meghozott bírósági döntés értelmében Movahedi csak abban az esetben menekülhetett meg a megvakításától, ha áldozata megbocsát neki.

Mohavedi vasárnap már sírva térdelt az orvosi beavatkozás előtt, amikor az eseményt felülről figyelő Bahrami megváltoztatta korábbi döntését, és megbocsátott neki. Az orvos már készítette elő a kemikáliákat, amikor utoljára megkérdezte Bahramit, hogy "mit akar tenni most", a nő azt válaszolta, hogy "megbocsátok neki, megbocsátok neki". A nő döntése után Mohavedi azt mondta Bahramiról, hogy "nagyon nagylelkű".

A sav miatt megvakult és eltorzult arcú nő korábban ragaszkodott ahhoz, hogy vakítsák meg Mohavedit, az először 2008-ra kitűzött beavatkozást még maga szerette volna elvállalni. A végrehajtást azóta többször is elhalasztották, elsősorban a nemzetközi jogvédő szervek nyomására, de a brit kormány is kérte a nőt, hogy bocsásson meg a hét éve börtönben ülő férfinak.

"Az országom miatt csináltam, mivel az egész világ azt figyelte, mit fogunk tenni" - mondta a nő a Telegraph szerint, utalva arra, hogy a végrehajtást övező nemzetközi figyelem miatt gondolta meg magát. A teheráni főügyész "bátor tettnek" nevezte a nő döntését.

Bahrami könyvet is írt tapasztalatairól Szemet szemért címmel. A támadás óta több műtéten is átesett, de nem tudták helyreállítani a látását. Sokáig hajléktalanként élt Barcelonában, de a spanyol kormányzat egy idő után felkarolta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK